Lahey Baris Sarayi'ndaki Hereke halisi restore edilmek üzere Türkiye'ye gönderildiSelman Aksünger

Lahey Baris Sarayi'ndaki Hereke halisi restore edilmek üzere Türkiye'ye gönderildiSelman Aksünger

LAHEY (AA) - Hollanda'nin Lahey kentinde Uluslararasi Adalet Divani ve Daimi Hakemlik Mahkemesi binasi olarak kullanilan Baris Sarayi'na, 1911'de Osmanli Devleti'nin hediye ettigi Hereke halisi, restorasyon için Türkiye'ye gönderildi.

Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliginden yapilan açiklamada, Baris Sarayi'nin idaresini saglayan Carnegie Vakfi ile Türkiye Kültür ve Turizm Bakanligi arasinda imzalanan protokol uyarinca 161,5 metrekare büyüklügünde ve 700 kilogram agirligindaki Hereke halisinin, Aksaray'da restore edilecegi belirtildi.

Halinin, Baris Sarayi'ndaki Japon Odasi'ndan çikarilmasi törenine, Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, Kültür ve Tanitma Müsaviri Pinar Bilgen Ermis, Hollanda Disisleri Bakanliginin Türkiye'den de sorumlu Avrupa Direktörü Erik Weststrate ve Carnegie Vakfi Direktörü Jan Pieter Hendrik Donner katildi.

Büyükelçi Ünal, Hereke halisinin Baris Sarayi'ndan çikarildigi törende yaptigi konusmada, "Ecdadimizin 1907'deki davete icabetle 1911'de armagan ettigi tarihi Hereke halisi, 112 yildir sayisiz önemli baris anlasmasi, müzakere ve görüsmeye sahitlik etti." dedi.

Halinin Türk-Hollanda dostlugunun ölümsüz nisanelerinden biri oldugunu belirten Ünal, "Ecdadimizin uluslararasi barisa destegini o tarihte uzun vadeli bir öngörüyle ve bu sekilde göstermis olmasi, bugün hepimiz için önemli bir mesajdir." ifadesini kullandi.

Carnegie Vakfindan yapilan açiklamada, restorasyon sürecinin tamamlanmasinin ardindan halinin tekrar Baris Sarayi'na getirilecegi ve tüm tasinma, restorasyon ve geri serilme sürecinin Kültür ve Turizm Bakanligi ile Hollanda'nin Ankara Büyükelçiligi tarafindan belgesel haline getirilecegi bildirildi.