Küba'da halk milletvekili seçimi için oy kullandiSinan Dogan

Küba'da halk milletvekili seçimi için oy kullandiSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Karayip ülkesi Küba'da halk, Ulusal Meclis üyelerini 5 yilligina seçmek için sandik basina gitti.

Nüfusu 12 milyona yaklasan Küba'da 8 milyondan fazla seçmen, yerel saatte 07.00-19.00 arasinda ülkede kurulan 23 bin 648 sandikta oy kullandi.

Ulusal Seçim Konseyinden (CEN) yapilan açiklamada, sonuçlarin sisteme aktarilmasinin ardindan kamuoyuyla paylasilacagi duyuruldu.

CEN Baskani Alina Balseiro, seçimin seffaf ve güvenilir sekilde tamamlandigini belirterek, katilim oraninin yüzde 70,34 oldugunu kaydetti. Seçime katilim 2018'e göre, 7,91 oraninda azaldigi bildirildi.

Muhalefet, seçimlerin güvenilir olmadigi gerekçesiyle halktan çekimser kalmasini istemis, iktidar partisi ise herkesi oy vermeye çagirmisti.

- Seçim süreci

Milletvekili adaylarinin yarisi belediye meclislerinden, diger yarisi ise sendikalar ve ögrenci dernekleri gibi seçim kurullari tarafindan belirlenmisti.

Adaylarin Ulusal Mecliste sandalye kazanabilmeleri için kendi bölgelerinde oylarin yüzde 50'sinden fazlasini almalari gerekiyor. Adayin yeterli oyu alamamasi halinde ise Meclis, söz konusu bölge için atama yapabiliyor veya belediye komisyonlarinin yapmasina izin verebiliyor.

Mecliste temsil edilecek 470 sandalye için 470 aday yarisiyor ancak yarista muhalefet adayi mevcut degil. Çok partili siyasi sistemlerin aksine, Küba'da Meclise girecek adaylarin çogu Küba Komünist Partisi (PCC) üyesi olarak geçiyor.

Fidel ve Raul Castro'dan sonra göreve gelen ilk Devlet Baskani Miguel Diaz-Canel'in bes yillik bir dönem için daha seçilmesi bekleniyor. Diaz-Canel ayni zamanda milletvekili adayi olmustu.