Kripto para odakli kimlik avi saldirilari bir yilda yüzde 40 arttiHatice Senses Kurukiz- Kaspersky Güvenlik Uzmani Olga Svistunova:- "Kripto para piyasasinda son alti ayda meydana gelen bazi sorunlara ragmen, birçok insanin zihninde kripto hala minimum çabayla hizli bir sekilde zengin olmanin sembolü olmaya devam ediyor"

Kripto para odakli kimlik avi saldirilari bir yilda yüzde 40 arttiHatice Senses Kurukiz- Kaspersky Güvenlik Uzmani Olga Svistunova:- "Kripto para piyasasinda son alti ayda meydana gelen bazi sorunlara ragmen, birçok insanin zihninde kripto hala minimum çabayla hizli bir sekilde zengin olmanin sembolü olmaya devam ediyor"

ISTANBUL (AA) - Kaspersky'nin kimlik avi önleme sistemleri, 2022'de bir önceki yila göre yüzde 40 artisla 5 milyon kripto para baglantili kimlik avi saldirisini önledi. Bununla birlikte bankacilik ve mobil finansal araçlara yönelik kötü amaçli yazilimlar gibi geleneksel finansal tespitlerde azalma yasandi.

Kaspersky'den yapilan açiklamada, kripto para odakli kimlik avi saldirilarina iliskin detaylar paylasildi.

Kaspersky tarafindan hazirlanan yeni rapora göre, finansal tehdit ortaminda 2022 yilinda önemli degisiklikler yasandi. Bankacilik islemlerinin yapildigi bilgisayarlar ve mobil kötü amaçli yazilimlar gibi geleneksel finansal tehditleri kullanan saldirilarin yayginligi azalirken, siber suçlular dikkatlerini kripto endüstrisi de dahil olmak üzere yeni alanlara kaydirdi.

Geçen yil kripto para kimlik avi önemli ölçüde artti ve 2021'deki 3 milyon 596 bin 437'ye kiyasla 2022'de 5 milyon 40 bin 520 kripto kimlik avi tespitiyle bir önceki yila göre yüzde 40 büyüme göstererek, ayri bir kategori olarak ölçüme dahil edildi.

Kripto odakli kimlik avindaki bu artis, geçen yil kripto piyasasinda meydana gelen tahribatla kismen açiklanabilecek bir durum. Trendin devam edip etmeyecegi ise halen belirsiz ve bu durum kullanicilarin kripto para birimine duydugu güvene bagli.

Açiklanan veriler, kullanicilarin bu yilin baslarinda Kaspersky tarafindan yapilan kripto para tehditleriyle ilgili deneyime dair arastirmasiyla da iliskili.

Ankete katilan her yedi kisiden biri kripto para kimlik avindan etkilendigini söylüyor.

Kaspersky tarafindan kesfedilen yeni bir aktif dolandiricilik biçimi, dolandiricilarin basariya ulasmak için sürekli olarak yeni teknikler gelistirdigini gösteriyor. Bu yöntemde kullaniciya posta yoluyla Ingilizce bir PDF dosyasi gönderiliyor ve sözde uzun zaman önce bir kripto para bulut madenciligi platformuna kaydoldugu, hesabi aktif olmadigi için acilen yüklü miktarda kripto para çekmesi gerektigi belirtiliyor.

Dosya sahte madencilik platformuna bir baglanti içeriyor. Söz konusu kripto varligi çekmek için kullanicinin kart veya hesap numarasi da dahil olmak üzere kisisel bilgilerinin yer aldigi bir formu doldurmasi, kripto cüzdani araciligiyla veya dogrudan belirtilen cüzdan adresine komisyon ödemesi isteniyor.

- "Dolandiricilar, yeni ve daha ilginç hikayeler bulmaktan vazgeçmiyor"

Açiklamada görüslerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Uzmani Olga Svistunova, "Kripto para piyasasinda son alti ayda meydana gelen bazi sorunlara ragmen, birçok insanin zihninde kripto hala minimum çabayla hizli bir sekilde zengin olmanin sembolü olmaya devam ediyor. Bu nedenle, bu alana el atan dolandiricilarin ardi arkasi kesilmiyor. Bu dolandiricilar, kurbanlari aglarina çekmek için yeni ve daha ilginç hikayeler bulmaktan vazgeçmiyor." degerlendirmesini yapti.

Kaspersky uzmanlari, kripto para birimlerini mümkün olan en güvenli sekilde kullanmak isteyenler için su tavsiyelerde bulunuyor:

"Kimlik avi dolandiriciligina karsi dikkatli olun. Dolandiricilar genellikle kimlik avi e-postalarini veya sahte web sitelerini kullanarak insanlari giris bilgilerini veya özel anahtarlarini ifsa etmeleri için kandirirlar. Web sitesinin URL'sini her zaman iki kez kontrol edin ve süpheli baglantilara tiklamayin. Özel anahtarlarinizi paylasmayin. Özel anahtarlariniz kripto para cüzdaninizin kilidini açar.

Bunlari gizli tutun ve asla kimseyle paylasmayin. Kendinizi egitin. Kripto paranizi güvende tutmak için en son siber tehditler ve en iyi uygulamalar hakkinda bilgi sahibi olun. Kendinizi korumaya dair ne kadar çok sey bilirseniz, siber saldirilari önlemek için o kadar donanimli olursunuz. Yatirim yapmadan önce arastirma yapin. Herhangi bir kripto paraya yatirim yapmadan önce projeyi ve arkasindaki ekibi iyice arastirin.

Projenin yasal oldugundan emin olmak için projenin web sitesini, teknik raporunu ve sosyal medya kanallarini kontrol edin. Güvenilir güvenlik çözümleri kullanin. Güvenilir bir güvenlik çözümü, bilinen ve bilinmeyen tüm kripto para dolandiriciligini ve bilgisayarinizin islem gücünün kripto para madenciligi için yetkisiz kullanimini önleyecektir."