Kral Charles: "Almanya'nin Ukrayna'ya genis çapli askeri destek saglama karari cesurca"Erbil Basay

Kral Charles: "Almanya'nin Ukrayna'ya genis çapli askeri destek saglama karari cesurca"Erbil Basay

BERLIN (AA) - Ingiltere Krali 3. Charles, Almanya'nin, Ukrayna'ya genis çapli askeri destek saglama kararinin son derece cesurca, önemli ve memnuniyet verici oldugunu söyledi.

Kral 3. Charles, 3 günlük Almanya ziyaretinin ikinci gününde Federal Meclis'te konusma yapti.

Rusya-Ukrayna Savasi'na deginen Kral Charles, savasin birçok insana acilar yasattigini belirtti.

Kral Charles, savasta özgürlügün ve insan onurunun ayaklar altina alindigini ifade ederek "Demokratik degerlerimiz gibi Avrupa'nin güvenligi de tehdit altindadir." ifadesini kullandi.

Ancak dünyanin savasa seyirci kalmadigini aktaran Ingiltere Krali, "Ukrayna'nin, barisin ve özgürlügün savunmasinda gösterilen birliktelikten cesaret alabiliriz." seklinde konustu.

Kral 3. Charles, Avrupa'da Ukrayna'ya en fazla destek veren ülkeler arasinda yer alan Ingiltere ve Almanya'nin öncü rol üstlendiklerini aktardi.

Iki ülkenin kararli hareket ettigini vurgulayan Kral Charles, "Almanya'nin Ukrayna'ya böylesi genis çapli askeri destek saglama karari cesurca, önemli ve memnuniyet vericidir." dedi.

Ingiltere ve Almanya'nin dostluguna da deginen Kral 3. Charles, Federal Meclis'te bulunmaktan dolayi büyük onur duydugunu belirterek "Kral olarak ilk yurt disi seyahatimde Almanya'ya davet edilmemiz, özellikle de ülkelerimiz arasindaki dostluga bagliligimizi yenilemek üzere burada konusma yapmam esim ve benim için çok anlamli." degerlendirmesinde bulundu.

Konusmasini Ingilizce ve Almanca yapan Kral 3. Charles, iki ülkenin dostlugunun merhum annesi Kraliçe 2. Elizabeth için çok sey ifade ettigini anlatti.

Kral 3. Charles, Ingiliz-Alman dostlugunun ortak deneyiminin neredeyse 2 bin yillik bir geçmise sahip oldugunu ifade ederek bu dostlugun kendisi için çok önemli oldugunu söyledi.

Iki ülkenin birçok ortak yönleri bulundugunu anlatan Ingiltere Krali, "Degerlerimize yönelik tehdide karsi hep birlikte uyanik olmaliyiz." ifadesini kullandi.

- "Ingiltere ve Almanya yakin müttefikler ve güvenilir ortaklardir"

Karl 3. Charles'tan önce konusma yapan Federal Meclis Baskani Baerbel Bas da iki ülkenin dostluguna isaret ederek "Ingiltere ve Almanya yakin müttefikler ve güvenilir ortaklardir ve öyle kalacaklardir." dedi.

Federal Meclis'te milletvekillerinin yani sira Almanya Cumhurbaskani Frank-Walter Steinmeier, Basbakan Olaf Scholz, bakanlar ve anayasal kurumlarin baskanlari yer alirken eski Almanya cumhurbaskanlari Christian Wulff ve Joachim Gauck, Kral Charles'in konusmasini dinleyici tribününden izledi.

Kral 3. Charles daha sonra Berlin'de Ukraynali mültecilerin kaldigi bir yurdu ziyaret etti.

Bugün ayrica Brandenburg eyaletinde "Brodowin" adli ekolojik köyünde incelemelerde bulunacak olan Ingiltere Krali, yarin da Hamburg kentine geçerek, buradaki bir ilkokula ziyaret gerçeklestirecek.

Kral Charles dün Cumhurbaskani Steinmeier tarafindan tarihi Brandenburg Kapisi'nin önündeki Pariser Meydani'nda askeri törenle karsilanmisti.