Kazakistan Cumhurbaskani Tokayev, TDT Olaganüstü Zirvesi’nde konustu:Meiramgul Kussainova- "(Deprem felaketinde) Türk devletleri mükemmel bir birlik ve dayanisma örnegi gösterdi" - "Teskilatimizin uluslararasi seviyede hak ettigi yeri almasi çok önemlidir"

Kazakistan Cumhurbaskani Tokayev, TDT Olaganüstü Zirvesi’nde konustu:Meiramgul Kussainova- "(Deprem felaketinde) Türk devletleri mükemmel bir birlik ve dayanisma örnegi gösterdi"
- "Teskilatimizin uluslararasi seviyede hak ettigi yeri almasi çok önemlidir"

ASTANA (AA) - Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan Türk devletlerinin mükemmel bir birlik ve dayanisma örnegi gösterdigini söyledi.

Tokayev, Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde düzenlenen Türk Devletleri Teskilati (TDT) Olaganüstü Zirvesi’nde konustu.

6 Subat’ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerde hayatini kaybedenlerin yakinlarina ve Türk halkina bassagligi dileyen Tokayev, Kazakistan hükümeti ve milleti olarak depremlerden hemen sonra kardes Türkiye’ye yardim eli uzattiklarini belirtti.

Tokayev, “Arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle yardima kostu. En ehil, en nitelikli uzman ekiplerimiz, ekipmanlariyla arama kurtarma çalismalarina katildi. Kardes ülkeye hem insani hem maddi yardim saglandi.” dedi.

Yikici depremlerle sarsilan Türkiye’nin acisina Kazak halkinin kayitsiz kalmadigina dikkati çeken Tokayev, “Bizde 'asar' diye bir yardim gelenegimiz var. Bu amaçla Kazakistan’dan Anadolu’ya yardim etmek için birçok gönüllü vatandasimiz geldi ve burada yorulmadan çalismalara katildi. Gerçekten bu tür temiz yürekli insanlari ortak görev için bir araya getirmek çok önemli. Bundan dolayi teskilatimizin üye devletlerini bu sene Astana’da gerçeklesecek Gönüllüler Forumu’na davet ediyorum.” diye konustu.

- "Deprem bölgesinde sosyal tesis insa etmeye haziriz"

Kardes Türkiye’ye destek olmayi sürdüreceklerinin altini çizen Tokayev, “Halkimiz, 'Birlikte kaldirilan yükün agirligi hafif olur.' der. Bu baglamda deprem bölgesinde sosyal tesis insa etmeye hazir oldugumuzu belirtmek isterim. Eminim bu, bizim Türk halkiyla içinde oldugumuz samimiyetin göstergesi olacaktir.” ifadelerini kullandi.

Tokayev, kardes ülkelerin her zaman birbirlerini desteklemesi gerektigine dikkati çekerek, Kahramanmaras merkezli depremlere iliskin, “Türk devletleri, mükemmel bir birlik ve dayanisma örnegi gösterdi.” dedi.

Türk halkinin zorluklardan her zaman güçlenerek çiktigini dile getiren Tokayev, “Bu sefer de kardeslerimizin sizin (Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan) tecrübeli liderliginiz sayesinde bu zorlugun üstesinden gelecegine inancim tamdir.” diye konustu.

- "Teskilatimizin uluslararasi seviyede hak ettigi yeri almasi çok önemlidir"

Tokayev, TDT ülkeleri arasinda dogal afetleri önlemek için çabalarin birlestirilmesi gerektigine isaret ederek, “Bu nedenle, TDT çerçevesinde ortak acil durum gücünün olusturulmasini öneriyorum. Bunu 2016’da Kirgizistan ile birlikte kurdugumuz Almati’daki Olaganüstü Durumlar ve Deprem Riskini Azaltma Merkezi temelinde olusturabiliriz.” dedi.

Bunun yani sira Tokayev, afetle mücadelede hizli koordinasyon saglanmasi için üye ülkelerin arama kurtarma ekipmanlarinin listesini olusturmayi önerdi.

Tokayev, mevcut küresel jeopolitik ve ekonomik durumda Türk dünyasinda isbirligini güçlendirmenin önemine isaret ederek, “Bu baglamda teskilatimizin uluslararasi seviyede hak ettigi yeri almasi çok önemlidir.” dedi.

Bu yil TDT dönem baskanliginin Kazakistan’a devredilecegini kaydeden Tokayev, TDT Devlet Baskanlari Zirvesi'nin de ekim ayinda Türkistan’da yapilacagini bildirdi.

Uluslararasi toplumun bu zor günlerde Türkiye’ye destek vermesinin Cumhurbaskani Erdogan’in saygin itibari ve yaptigi hizmetlerin sonucu oldugunu kaydeden Tokayev, “Bu yil Türkiye Cumhuriyeti, kurulusunun 100. yilini kutlayacak. Türkiye’nin uluslararasi alandaki etkisi ve itibari gerçekten çok güçlü. Bu baglamda Recep Tayyip Erdogan’in emegi ve katkisi apaçik ortada diye düsünüyorum. Kendisine Cumhurbaskanligi ve Meclis seçimlerinde basarilar diliyorum. Türk halki size gerekli destegi verecektir diye inaniyorum.” degerlendirmesinde bulundu.