Kanada'da Müslüman karsitligi ile mücadele temsilcisi ziyaretlerine basladi Dilara Karatas

Kanada'da Müslüman karsitligi ile mücadele temsilcisi ziyaretlerine basladi Dilara Karatas

TRENTON (AA) - Kanada'da Müslüman toplumlara karsi nefret suçuyla mücadele için atanan ilk özel temsilci Amira Elghawaby, ziyaretlerine, 2021'de Müslüman bir ailenin katledildigi Ontario eyaletine bagli London kentinden basladi.

CBC Radio'ya konusan Elghawaby, 2021'de bir saldirganin, 5 kisilik Müslüman bir ailenin üzerine kamyonet sürerek 4'ünün ölümüne neden oldugu saldiri London'da yapildigi için Müslümanlara yönelik ziyaret turuna buradan basladigini belirtti.

Elghawaby, "Müslüman karsitligi ile mücadele için özel bir birim olusturulmasi çagirisi Kanada'daki toplumlardan ve çogunlukla London'daki Müslüman topluluklarindan geldi. O nedenle buraya gelmem gerektigini biliyordum." ifadesini kullanarak, London'da yaklasik 200 kisilik Müslüman grupla bir araya geldigini söyledi.

Quebec'te uygulanan "Yasa 21" hakkindaki görüslerini dile getiren Elghawaby, "Bu yasayla, belirli hükümet çalisanlarinin mesaideyken dini sembol olarak kabul edilen aksesuar ya da kiyafet tasimasini yasaklayarak insanlara karsi ayrimcilik yapiliyor." dedi.

Elghawaby, "Yasa 21"in özellikle Müslüman kadinlar üzerinde orantisiz bir etkisi oldugunu vurguladi.

Amira Elghawaby'nin, gelecek aylarda Kanada'daki Müslüman topluluklari ziyarete devam edecegi bildirildi.

Elghawaby, 2019'da Ottawa gazetesine, Quebec'teki ögretmen ve polis memurlari dahil belirli hükümet çalisanlarinin mesaideyken dini sembol olarak kabul edilen aksesuar ya da kiyafet tasimasini yasaklayan "Yasa 21'i" elestiren bir yazi kaleme almisti.

- Kanada'daki Müslüman karsiti saldiri

Kanada'nin Ontario eyaletine bagli London kentinde 6 Haziran 2021'de kamyonetini kaldirimda yürüyen bes kisilik Müslüman ailenin üzerine süren saldirgan, 74 yasindaki büyükanne Talat Afzaal, 46 yasindaki oglu Salman Afzaal, 44 yasindaki esi Madiha Salman ile 15 yasindaki kizlari Yumna Salman'in ölümüne neden olmustu.

Ailenin 9 yasindaki ogullari Fayez Salman, saldirida agir yaralanmisti.

20 yasindaki saldirgan Nathanial Veltman, olay yerine 6 kilometre mesafedeki Cherryhill Bulvari'nda gözaltina alinmisti.

London Polisi, saldirinin ailenin Müslüman olmasindan dolayi yapildigina inandiklarini açiklarken, Kanada Basbakani Justin Trudeau da olayla ilgili "Bu öldürme tesadüf degildi. Bu, topluluklarimizdan birinin kalbinde nefretle motive edilen bir terörist saldiriydi." ifadelerini kullanmisti.

- "Kanada'nin Müslüman karsitligiyla mücadeledeki ilk özel temsilcisi"

Kanada hükümeti, ülkede Müslüman toplumunun karsi karsiya kaldigi saldiri, irkçilik, ayrimcilik ve dini hosgörüsüzlüklerle mücadele için 27 Ocak'ta özel temsilci atamisti.

Trudeau, insan haklari savunucusu, gazeteci Amira Elghawaby’yi "Kanada'nin Müslüman karsitligi ile mücadeledeki ilk özel temsilcisi" olarak atadigini duyurmustu.

Elghawaby'nin, Müslüman karsitligi ile mücadelede Kanada hükümetine, ülkedeki Müslüman toplumunun farkindaligini artirmak için kapsayici politikalar, yasa teklifleri ve düzenlemeler konusunda uzman danisman olarak tavsiyelerde bulunacagi belirtilmisti.

Yillik 4,2 milyon dolar bütçesi bulunan özel temsilcinin 4 yil görev yapmasi öngörülüyor.