Kanada ile Suudi Arabistan, 5 yil aradan sonra yeniden diplomatik iliski kuruyorSeyit Aydogan

Kanada ile Suudi Arabistan, 5 yil aradan sonra yeniden diplomatik iliski kuruyorSeyit Aydogan

TORONTO (AA) - Kanada ile Suudi Arabistan, 2018 yilinda kopan diplomatik iliskilerini yeniden kurma karari aldi.

Kanada’nin resmi duyurularinin yayimlandigi Global Affairs Canada (GAC) isimli internet sitesinde yer alan açiklamada, iki ülkenin karsilikli büyükelçi atama karari aldigi bildirildi.

Açiklamada, Basbakan Justin Trudeau’nun sorunun çözümü için 18 Kasim 2022'de Bangkok'ta yapilan Asya-Pasifik Ekonomik Isbirligi (APEC) zirvesinin oturum aralarinda Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile bir araya geldigi kaydedildi.

Görüsmelerde iki tarafin da diplomatik iliskileri karsilikli saygi ve ortak çikarlar temelinde yeniden kurma arzusunu dile getirdigi ve devaminda da bu iliskilerin eski seviyesine getirilmesine karar verildigi belirtilen açiklamada, Jean-Philippe Linteau’nun Kanada'nin yeni Suudi Arabistan Büyükelçisi olarak görevlendirildigi bildirildi.

Suudi Arabistan Disisleri Bakanliginin sosyal medya hesabindan yapilan paylasimda, iki ülke arasindaki diplomatik iliskilerin 5 yil önceki seviyesine döndügü ifade edildi.

- Kanada-Suudi Arabistan iliskileri insan haklari ihlalleri yüzünden kopmustu

Iki ülke arasindaki iliskiler, Trudeau hükümetinin, Suudi Arabistan'in insan haklari ihlallerini dile getiren resmi sosyal medya paylasimlariyla krize girmisti.

Suudi yönetiminin, Agustos 2018'de Kanada büyükelçisinden ülkeyi terk etmesini istemesiyle zirve yapan kriz, ayni tarihlerde Kanada’nin da kendi büyükelçisini geri çagirmasiyla kopmustu.

Kanada ile Suudi Arabistan arasindaki diplomatik kriz, ABD'li gazeteci Cemal Kasikçi'nin Ekim 2018'de ölümünün ardindan daha da derinlesmisti.

Kopan diplomatik iliskilerin ardindan iki ülke arasindaki ticaret de durmus, Suudi Hava Yollari da Kanada’ya tüm uçuslarini askiya almisti.

Kanada’nin yurt disina yaptigi en büyük askeri malzeme ihracati olarak bilinen zirhli araç ve silah satisi da Trudeau hükümetince kriz sirasinda bir süre durdurulmus ancak istisnai olarak ihracatin devamina karar verilmisti.