James Webb Uzay Teleskobu ötegezegende toz firtinasi tespit ettiSalih Okuroglu

James Webb Uzay Teleskobu ötegezegende toz firtinasi tespit ettiSalih Okuroglu

ANKARA (AA) - ABD Havacilik ve Uzay Ajansinin (NASA) James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez Günes Sistemi'nin disindaki bir ötegezegende siddetli toz firtinasi tespit etti.

NASA'ya göre, James Webb Uzay Teleskobu ile kaydedilen toz firtinasi, Dünya'ya yaklasik 40 isik yili mesafede olan ve Günes Sistemi'nin disindaki VHS 1256b olarak bilinen bir ötegezegende bulunuyor.

Uzay teleskobu tarafindan tespit edilen firtinanin, Dünya'daki kurak bir bölgede karsilasilan ve silikatlardan olusan örneklerin aksine daha çok kaya parçaciklarindan meydana gelen bir sis kümesi oldugu belirtiliyor.

James Webb'den elde edilen bilgileri inceleyen Arizona Üniversitesinden uzman ekip, bulgularda, "olaganüstü netlikte" su, metan gazi ve karbonmonoksit gözlemlendigini ve bunun disinda karbondioksit varligina isaret eden kanitlarin da tespit edildigini kaydetti.

Santa Cruz California Üniversitesinden Andrew Skemer, gözleme iliskin, "Hiçbir teleskop, tek bir hedef için ayni anda bu kadar çok bilgiye erisememisti. Ötegezegenin dinamik bulut ve hava sistemlerini detaylandiran Webb Teleskobu'ndan tek bir görüntüde çok sayida molekül görüyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Gelecek aylarda gözlem hakkinda ögrenilecek çok daha fazla bilgi oldugunun altini çizen Iskoçya'daki Edinburgh Üniversitesinden Beth Biller de "Sadece birkaç saatlik gözlemle ek kesifler yapmak için sonsuz gibi görünen bir potansiyele sahibiz." ifadesini kullanarak gözlemin önemine dikkat çekti.