Israil hapishanelerinde "güvenlik seviyesi" artirildiAbdel Ra'ouf D. A. R. Arnaout,Muhammed Emin Canik

Israil hapishanelerinde "güvenlik seviyesi" artirildiAbdel Ra'ouf D. A. R. Arnaout,Muhammed Emin Canik

KUDÜS (AA) - Filistinli tutuklu Hidir Adnan'in açlik grevinin 87. gününde hayatini kaybetmesi üzerine Israil hapishanelerindeki güvenlik seviyesinin artirildigi bildirildi.

Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, Israil Ulusal Güvenlik Bakani Itamar Ben-Gvir ile Israil Hapishaneler Otoritesi Baskani Tümgeneral Katy Perry, Adnan'in ölümünün ardindan hapishanelerdeki durumu degerlendirdi.

Perry, yaptigi açiklamada, Ben-Gvir ile görüsmesinin ardindan hapishanelerdeki güvenlik seviyesinin yükseltilmesine karar verildigini, olasi ayaklanma ve grev gibi eylemlerin önüne geçilmesi için hücrelerin mahkumlarin giris-çikisina kapatildigini aktardi.

Tutuklularin eylemlerine karsi alinan önlemlere iliskin Perry, "Ulusal Güvenlik Bakani, mahkumlara, eger açlik grevi veya ayaklanma baslatirlarsa uygulanan kisitlamalarin sikilastirilacagini bildirmemi istedi." ifadelerini kullandi.

- Adnan, 87 gündür açlik grevindeydi

Filistinli tutuklu Hidir Adnan, Israil’in "idari tutukluluk" uygulamasiyla yargilama olmaksizin cezaevinde tutulmasina karsi baslattigi açlik grevini 87 gündür sürdürüyordu.

Filistinli direnis gruplari, Adnan'in, bugün erken saatlerde hayatini kaybettigini duyurmustu.

Insan haklari kuruluslari, Adnan'in agirlasan saglik durumu nedeniyle hapishaneden hastaneye sevk edilmemesi halinde "kesin ölüm riski ile karsi karsiya oldugunu" açiklarken Israil otoriteleri bunu reddetmisti.

Adnan'in tutuklulugu süresince 2004 yilinda girdigi açlik grevi 25 gün, 2012'deki 66 gün, 2015'teki 56 gün, 2018'deki 58 gün ve 2021'deki ise 25 gün sürmüstü.

Filistin Mahkumlar ve Eski Mahkumlar Komisyonu verilerine göre, Israil hapishanelerinde 700’ü hasta 4 bin 900 tutuklu bulunuyor.

Bunlarin 31'i kadin, 160'i 18 yas alti, 1000'den fazlasi da kendisine bir suçlama yöneltilmemis hakim karsisina çikmamis ve tutukluluk süresi belli olmayan "idari tutuklulardan" olusuyor.

Israil, "idari tutukluluk" adini verdigi uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayali 1 ila 6 ay alikoyabiliyor. Tutuklunun, "Israil'in güvenligi için tehlike teskil ettigine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadinda bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yila kadar uzatabiliyor.