Ingiltere, bu yaz asiri sicak hava dalgalariyla mücadeleye "hazir degil" Nuran Erkul Kaya- LSE'nin arastirmasina katilan odak gruplari, ülkede asiri sicak hava dalgalariyla mücadelede kullanilacak kaynaklarin kirilma noktasinda oldugunu belirtti

Ingiltere, bu yaz asiri sicak hava dalgalariyla mücadeleye "hazir degil" Nuran Erkul Kaya- LSE'nin arastirmasina katilan odak gruplari, ülkede asiri sicak hava dalgalariyla mücadelede kullanilacak kaynaklarin kirilma noktasinda oldugunu belirtti

LONDRA (AA) - Londra Ekonomi Okulu (LSE) arastirmacilari tarafindan yapilan arastirma, yerel otoriteler, ilk müdahale ekipleri, kamu hizmet sirketleri ve ulasim sektörü temsilcilerinin, Ingiltere'nin bu yaz asiri sicak hava dalgalarindan kaynakli sorunlara karsi hazir olmamasindan endise duydugunu ortaya koydu.

LSE arastirmacilarinin çesitli odak gruplariyla yaptigi görüsmeler sonrasi yayimlanan çalismada, asiri sicak hava dalgasi ve buna bagli yasanabilecek sorunlara karsi altyapinin yetersiz kaldigi ve gerekli politikalarin olusturulmadigi belirtildi.

Arastirmaya katilan yerel otoriteler, hastane hizmetleri, ulasim sektörü ve kamu hizmetleri sirketleri temsilcileri, ülkede geçen yil 40 dereceye ulasan rekor sicakliklarin ardindan asiri sicak hava dalgasina karsi mücadele için yeterli hazirligin yapilmamasi nedeniyle endiseli olduklarini aktardi.

Katilimcilar, ülkedeki mücadele "kaynaklarinin" kirilma noktasinda oldugunu bildirdi.

Ingiltere'de geçen yil sicakliklar ilk kez 40 dereceye ulasarak rekor kirmisti. Geçen yaz görülen asiri sicakliklar nedeniyle 3 bin 271 kisi yasamini yitirirken, hayatini kaybedenlerin 2 bin 803'ü 65 yas ve üstü kisiler olmustu.

Asiri sicak hava dalgasi saglik sistemi üzerinde baski olustururken, ülkedeki ulasim altyapisi ve kamu hizmetleri sektörü de sekteye ugrayarak ekonomik kayiplar olustu.

Grantham Iklim Degisikligi ve Çevre Arastirma Enstitüsü Yerel Iklim Eylemi Baskani ve Yere-Dayali Iklim Eylem Agi (PCAN) Es Direktörü Candice Howarth, arastirmanin sonuçlarina iliskin yaptigi degerlendirmede, Ingiltere'nin asiri sicak hava dalgasiyla mücadele edecek sekilde iklim adaptasyonu geçmisi olmadigini belirterek, "Ama bu artik hükümet, kurumlar, sehirler ve halk için gündemin en üst sirasinda yer almali." ifadesini kullandi.

Asiri sicak hava dalgasina karsi hükümetin büyük çapli politika degisiklikleri yapmasi gerektigini aktaran Howarth, asiri ölümlerin, ekonomik soklarin ve kamu hizmetlerinde aksamanin olmamasi için bir an önce harekete geçilmesi çagrisinda bulundu.

Ingiliz Kizilhaçi Iklim Uyum Lideri Ellie Murtagh ise sicak hava dalgalarinin yarattigi zararin çogu zaman farkina varilmadigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Geçen yaz Ingiltere'de rekor kiran sicakliklarin yani sira birçok bölgeyi etkileyen kuraklik ve orman yanginlari gördük. Bu risklere karsi nasil hazirlik yapilacagina iliskin bireyler ve topluluklarla iletisimi güçlendirmeliyiz. Gelecekteki asiri sicak hava olaylari için hazir olmak zorundayiz ve bu da gelismis planlama, hazirlik ve erken uyari sistemlerinin kullanilmasi anlamina geliyor."