Ilk Milli Elektrikli Tren Seti TCDD'ye teslim edildiÖmer Faruk Cebeci,Ugur Subasi- Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu: - "2053 vizyonumuz çerçevesinde hizli tren hattimizi 13 bin 400 kilometreye, toplam demir yolu agimizi ise 28 bin 600 kilometreye ulastirmayi planliyoruz" - "Su ana kadar 2 prototip ve 1 seri olmak üzere 3 set üretilen Milli Elektrikli Tren Setleri'nden, 2024'e kadar 4, 2025 sonuna kadar 15 olmak üzere toplam 22 set üreterek yolcu tasimaciliginin önemli ihtiyacini k

Ilk Milli Elektrikli Tren Seti TCDD'ye teslim edildiÖmer Faruk Cebeci,Ugur Subasi- Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu:
- "2053 vizyonumuz çerçevesinde hizli tren hattimizi 13 bin 400 kilometreye, toplam demir yolu agimizi ise 28 bin 600 kilometreye ulastirmayi planliyoruz"
- "Su ana kadar 2 prototip ve 1 seri olmak üzere 3 set üretilen Milli Elektrikli Tren Setleri'nden, 2024'e kadar 4, 2025 sonuna kadar 15 olmak üzere toplam 22 set üreterek yolcu tasimaciliginin önemli ihtiyacini k

SAKARYA (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, 2053 vizyonu çerçevesinde demir yolu agini 28 bin 600 kilometreye çikarmayi planladiklarini ve 2030'a kadar milli elektrikli tren setlerinin sayisini 56'ya yükselteceklerini bildirdi.

Milli Elektrikli Tren Seti'nin Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarina (TCDD) teslimi öncesi TÜRASAS Sakarya Bölge Müdürlügüne gelen Karaismailoglu, burada yaptigi açiklamada, TCDD için çok önemli ve tarihi bir mekanda bulunduklarini belirtti.

Bakan Karaismailoglu, demir yolu araçlarinin üretiminde teknolojiyi tasarlayan, üreten ve gelistiren ülke olmayi amaçladiklarini anlatarak, bu alanda imza atilan ve atilacak güzel isler sayesinde Türkiye'nin büyüyecegini söyledi.

Özellikle Istanbul'da çalistigi yillarda yabanci menseli ürünlere, metrolara ve ekipmanlara muhtaç olduklarini hatirlatan Karaismailoglu, demir yollarinin, yabancilarin ülkeyi sömürdükleri önemli sektörlerden oldugunu aktardi.

Karaismailoglu, bu alanda kendi kendine yeten ülke haline geldiklerini vurgulayarak, "Son 21 yilda Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde, Türkiye hayal edilemeyen pek çok seyi basardi, basarmaya da devam edecek. Çünkü azmimiz çok, derdimiz çok. Hedeflerimiz çok büyük. Hedefler dogrultusunda TÜRASAS, Sakarya fabrikamiza çok büyük isler, görevler düsüyor. Buradaki isçi kardeslerimiz, bizim çalisma arkadaslarimiz. Onlarin emekleri çok önemli. Onlarin alin teriyle islerimiz de daha da artacak ve çok daha büyük isler alacagiz. Bir taraftan hizli tren araçlarimizi, bir taraftan metro ve banliyö araçlarimizi burada üretecegiz. Bunlarin ekipmanlarini, bakimlarini, onarimlarini, yenilemelerini hepsini burada yapacagiz." diye konustu.

14 Mayis'in ardindan ülkeyi güzel günlerin bekledigini dile getiren Karaismailoglu, "Isçilerimizin, mühendislerimizin, emekleriyle firsat verildiginde neler yapabilecegimizi bütün dünyaya gösterecegiz. Bu bizim için firsattir. O yüzden heyecanliyiz. Heyecanimizi da hiç azaltmadan arttirarak devam edecegiz." dedi.

Konusmasinin ardindan Karaismailoglu, kokpitine geçtigi treni Adapazari Gar'ina kadar kullandi. Bakan Karaismailoglu'na, Vali Vekili Ersin Emiroglu, AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Ali Ihsan Yavuz, MHP Grup Baskanvekili Muhammet Levent Bülbül, AK Parti Sakarya Milletvekili Çigdem Erdogan Atabek, Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, AK Parti Il Baskani Yunus Tever, TÜRASAS Genel Müdürü Mustafa Metin Yazar ve fabrika isçileri eslik etti.

- Toplam demir yolu agi 13 bin 896 kilometreye ulasti

Adil Karaismailoglu, teslim töreninde yaptigi konusmada, tüm testleri basariyla tamamlayan, Türkiye ve AB ülkelerinde çalisabilmesi için gerekli TSI sertifikasina sahip ilk yerli ve milli elektrikli tren setlerini, TCDD Tasimaciliga devrederek milletin hizmetine sunmanin hakli mutlulugunu ve gururunu yasadiklarini dile getirdi.

Bakanlik olarak son 21 yilda ulasim ve iletisim altyapisina yaklasik 193 milyar dolar yatirim yaptiklarini anlatan Karaismailoglu, demir yollarinda yerli ve milli teknolojileri üretmek, hat kapasitesini genisletmek, mevcut hatlari rehabilite etmek, hizmet odakli, akilli ve katma degerli tasimacilik yapmak için seferberlik baslattiklarini vurguladi.

Karaismailoglu, demir yollarinin tamamini yenilediklerini ve milletin yarim asirlik hayali hizli tren hatlarini insa ettiklerini belirterek, hizli tren hatlariyla Türkiye'yi Avrupa'da 6'nci, dünyada 8'inci hizli tren isletmecisi ülke konumuna yükselttiklerini kaydetti.

Geçen yil itibariyla 13 bin 128 kilometreye ulasan toplam demir yolu uzunlugunu, dün açilisi yapilan Ankara-Sivas Hizli Tren Hatti'nin tamamlanmasiyla 13 bin 896 kilometreye çikarttiklarini aktaran Karaismailoglu, "1460 kilometre olan hizli tren hat uzunlugunu ise 2 bin 228 kilometreye ulastirdik. Sayin Cumhurbaskanimizin müjdesini verdigi Ankara-Istanbul Süper Hizli Tren Hatti sayesinde Kizilay-Kadiköy arasini da 80 dakikaya düsürecegiz. 2053 vizyonumuz çerçevesinde hizli tren hattimizi 13 bin 400 kilometreye, toplam demir yolu agimizi ise 28 bin 600 kilometreye ulastirmayi planliyoruz." bilgisini paylasti.

Bakan Karaismailoglu, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde, Türkiye'yi dünyanin en gelismis 10 ekonomisi arasinda hak ettigi yere yerlestireceklerinin altini çizdi.

Demir yollarinda gerçeklestirilen bu basarilari, yerli ve milli demir yolu endüstrisiyle taçlandirdiklarina dikkati çeken Karaismailoglu, TÜRASAS'in, Türkiye'nin yani sira yabanci ülkelerin ihtiyaçlarina da cevap verebilecek kapasitesiyle dünya markasi oldugunu ifade etti.

- "Milli Hizli Trenimizin araç gövde imalatina 2023'te baslayacagiz"

Adil Karaismailoglu, kurumun, Orta Dogu'nun en büyük rayli sistem araç üreticisi haline geldigine isaret ederek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Ülkemizde ve Avrupa Birligi ülkelerinde çalisabilmesi için gerekli TSI Sertifikasi'na sahip olan Milli Elektrikli Tren Setleri'miz de tarihe geçerek, milli demir yolu endüstrimizin ne kadar büyük bir gelisim gösterdiginin en büyük kaniti oldu. Milli elektrikli tren setlerimizin isletme hizi 160 kilometre, tasarim hizi ise 176 kilometre. Isletme ihtiyaçlarina göre bölgesel veya sehirlerarasi çalistirilmak üzere 3'lü, 4'lü, 5'li ve 6'li araç konfigürasyonuna sahip. 5'li araçli konfigürasyonunda yolcu kapasitesi 324 kisidir."

Trenlerde Wi-Fi erisimi, mutfak bölümü, engelli yolcular için 2 bölme, engelli binis sistemi ve bebek bakim odasinin bulundugundan bahseden Karaismailoglu, "Su ana kadar 2 prototip ve 1 seri olmak üzere 3 set üretilen Milli Elektrikli Tren Setleri'nden, 2024'e kadar 4, 2025 sonuna kadar 15 olmak üzere toplam 22 set üreterek yolcu tasimaciliginin önemli bir ihtiyacini karsilayacagiz. 2030 yilina kadar da tren setlerinin sayisini 56'ya tamamlayacagiz." diye konustu.

Karaismailoglu, proje gelistirme asamalarindaki bilgi birikimini kullandiklarina ve isletme hizi 225 kilometre olan Milli Hizli Tren tasarim çalismalarinin da devam ettigine deginerek, "Insallah, Milli Hizli Tren'imizin araç gövde imalatina 2023'te baslayacagiz. Gururla belirtmek istiyorum ki ülkemiz artik hizli tren ve yüksek hizli trenlerini kendisi üretebilecek duruma gelmistir. Ülkemizin essiz cografi konumundan da yararlanarak, lojistikte küresel ve bölgesel merkez haline gelmek, Sayin Cumhurbaskanimizin vizyonu isiginda kara yolu, demir yolu, deniz yolu, hava yolu ve haberlesme agimizi, ekonomik, etkin, verimli, emniyetli, çevreye duyarli ve afetlere dayanikli sekilde daha da gelistirmek, temel önceligimizdir." ifadesini kullandi.

- "Yola Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan ile devam etmemiz gerekiyor"

Tüm ulasim hizmetlerini katbekat artiran politikalar ve faaliyetlerle dünyada en hizli gelisim gösteren ülkelerden biri haline geldiklerini anlatan Karaismailoglu, söyle devam etti:

"Önümüzdeki 30 yilin yatirimlarini da bir bir planladik. Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan'in açikladigi 'Türkiye Yüzyili' vizyonunu yatirimlarimizla hayata geçirmek için çalisiyoruz. Sektörün önünü açmak için attigimiz bu adimlari bundan sonra da artirarak sürdürecegiz. Sayin Cumhurbaskanimizin öncülügünde, hep birlikte çok daha güzel hizmetlere imza atacagiz. 14 Mayis'ta hem Cumhurbaskanimizi hem de Meclis'teki vekillerimizi seçecegiz. Bugüne kadar yakalanan bu istikrarin ve yatirimlarin devami için bizim yola Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan ile devam etmemiz gerekiyor.

Aziz milletimizin destekleri ve dualariyla son 21 yilda, Cumhuriyet tarihinde yapilan yatirimlarin katbekat fazlasini yaptik. Cumhurbaskanimiz Erdogan liderliginde, yillarin ihmaline son verirken, Türkiye'yi gelecege tasiyan, çag atlatan projelere imza attik. Türkiye'ye adanmis bu yolculugumuzu, 14 Mayis sonrasinda da onun liderliginde, Türkiye sevdasiyla, ülkemizin her karisi için ayni azim ve kararlilikla, daha fazlasini yapmak için sürdürecegiz. Ülkemizin gelecegini aydinlatmayi da en hizli ve en dogru biçimde sürdürecegiz. Basladigimiz projeleri, planlamamiza uygun biçimde birer birer milletimize sunacagiz. Insanimizin ihtiyaçlarina cevap veren, hizli, emniyetli ve konforlu ulasim agini tesis edene kadar durmayacagiz."

Bakan Karaismailoglu, teslim töreninin ardindan beraberindekilerle Milli Elektrikli Tren Seti'ni gezdi.