Iklim degisikliginin etkisiyle çiçeksiz kalan arilar için "baharda serbet takviyesi" önerisiAyse Sensoy Boztepe- Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ender Yarsan: - "Özellikle son yillarda sicaklik ve yagis rejiminde dalgalanmalar yasaniyor. Ekosistemin bozulmasi sebebiyle arilar beslenecek yeterli çiçek bulamadigi için tesvik besleme yapilmasi gerekiyor" - Fakültenin Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dali Arastirma Görevlisi Dr. Sedat Sevin: - "2 kilogram seker ve 1 litre

Iklim degisikliginin etkisiyle çiçeksiz kalan arilar için "baharda serbet takviyesi" önerisiAyse Sensoy Boztepe- Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ender Yarsan:
- "Özellikle son yillarda sicaklik ve yagis rejiminde dalgalanmalar yasaniyor. Ekosistemin bozulmasi sebebiyle arilar beslenecek yeterli çiçek bulamadigi için tesvik besleme yapilmasi gerekiyor"
- Fakültenin Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dali Arastirma Görevlisi Dr. Sedat Sevin:
- "2 kilogram seker ve 1 litre

ANKARA (AA) - AYSE SENSOY BOZTEPE - Uzmanlar, son yillarda sicaklik ve yagis rejimindeki dalgalanmalardan dolayi baharda beslenecek yeterli çiçek bulamayan arilar için hazirlanan yogun bir serbet ve ari kekiyle tesvik besleme yapilmasi tavsiyesinde bulundu.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Veteriner Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ender Yarsan, bahar döneminde arilarin bakim ve beslenmesine iliskin AA muhabirine açiklamalarda bulundu.

Arilar için en önemli zamanlardan birinin kistan çiktiktan sonra ilkbahar bakimi oldugunu belirten Yarsan, kis döneminde kovandaki bal stoklarini tüketen arilarin, baharin gelmesiyle kovandan çikarak besin arayisina basladigini söyledi.

- Bal akim döneminde seker verilmesi kaliteyi olumsuz etkiliyor

Arilarin besin arayisi sirasinda iklim faktörünün önemli bir etken oldugunu anlatan Yarsan, söyle devam etti:

"Özellikle son yillarda sicaklik ve yagis rejiminde dalgalanmalar yasaniyor. Ekosistemin bozulmasi sebebiyle arilar beslenecek yeterli çiçek bulamadigi için tesvik besleme yapilmasi gerekiyor. Tesvik beslemesi yogun hazirlanan serbetle yapilabildigi gibi aricinin imkanlari dahilinde ari keki ile de yapilmaktadir. Arilarda sekerle beslemenin belli dönemleri vardir. Erken bahar dönemi gibi. Bu dönemler disinda arilarin bal akim döneminde tesvik beslemesi yapilirsa balin kalitesi olumsuz etkilenmis olur."

Yarsan, kistan çikmis arilarin kontrol edilmesi ve eksiklerinin hizli bir sekilde tamamlanmasinin önemli oldugunu belirterek, "Hem genel stok hem de hastalik etkenlerinin kontrolü saglanmalidir. Özellikle parazitler, nitelikli hastaliklar ve digerleri için Tarim ve Orman Bakanliginin ruhsatli ilaçlarini uygun dozda ve zamaninda olacak sekilde kullanmak gereklidir." ifadelerini kullandi.

- "Iklim degisikliginin negatif etkisini aricilarimiza anlatmamiz gerekiyor"

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dali Arastirma Görevlisi Dr. Sedat Sevin de iklim degisikliginin özellikle son yillarda tarim ve hayvancilikta negatif etkilerinin çok ciddi sekilde görüldügünü belirterek, bu durumun ariciliga da olumsuz etkilerinin oldugunu söyledi.

Özellikle havalarin bir anda isinip sogumasi ve arilarin kis uykusunun bozulmasiyla ciddi anlamda ari kayiplari yasandigini ifade eden Sevin, "Ari yetistiriciliginde dikkat edilecek hususlar var. Özellikle iklim degisikliginin negatif etkisini aricilarimiza iyi bir sekilde anlatabilmek ve onlarin nasil yollar tercih edecegini, ariyi anlayip derdine çözüm getirecegini iyi bir sekilde ifade etmemiz gerekiyor." dedi.

Hem verimi artirabilmek hem de ari ölümlerini azaltabilmek için ariciya ciddi is düstügünü vurgulayan Sevin, bunlardan en önemlisinin bakim ve besleme oldugunu dile getirdi.

Bakim ve besleme kisminda ilk etapta kovani iyi tanimak gerektigine isaret eden Sevin, söyle konustu:

"Ana arinin durumu, ana arinin kovanda varligini teyit etmek, kovanin temizligi, çita durumu, ana arinin yumurtlama durumunu tespit edebilmek ardindan bu durumu iyi bir sekilde degerlendirmek gerekiyor. Bu dönem maalesef disaridan yeterli besin gelmedigini görüyoruz. Daha yeni yeni çiçekler açiyor. Burada tesvik beslemelerin yapilmasi gerekiyor. Yani ana ariyi hazirlayabilmek, yumurtlamasini artirabilmek ve koloniyi güçlendirebilmek için arilara yogun kivamli serbet verilmesi gerekiyor. Tabi bölgesel ve sicaklik farkliliklari olabiliyor ama buna özellikle dikkat edilmesi gerekiyor."

Sevin, serbetin ilk etapta yogun hazirlanmasi daha sonra seyreltilerek verilmesi gerektigini belirterek, "2 kilogram seker ve 1 litre suyla yogun bir serbet hazirlanmasi arinin daha yogun sekilde beslenmesini saglayacaktir. Bu da ana arinin yumurtlamasi, yavrularin ve kovanin iç dinamigini saglamasi açisindan gereklidir." diye konustu.