IMECE uydusunun firlatilmasi hava kosullari nedeniyle tekrar ertelendiSevgi Ceren Gökkoyun

IMECE uydusunun firlatilmasi hava kosullari nedeniyle tekrar ertelendiSevgi Ceren Gökkoyun

NEW YORK (AA) - Türkiye'nin metre alti çözünürlüge sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu IMECE'nin firlatma operasyonu, firlatmaya 27 saniye kala hava kosullari nedeniyle yeniden ertelendi.

IMECE Proje Yöneticisi Emir Serdar Aras ve ekibi, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nde uydunun firlatma sürecini koordine ederken es zamanli olarak Türkiye'de TÜBITAK Uzay Teknolojileri Arastirma Enstitüsü'nün Yer Takip Istasyonu'nda program gerçeklestirildi.

IMECE uydusunu yörüngesine tasiyacak Falcon 9 roketinin operasyonundan sorumlu SpaceX firmasi, firlatma operasyonuna 27 saniye kala hava kosullari nedeniyle operasyonun ertelendigini bildirdi.

SpaceX'in Twitter hesabindan yapilan paylasimda da olumsuz hava kosullari nedeniyle firlatma operasyonu için Türkiye saati ile yarin 09.47'nin hedeflendigi kaydedildi.

Sali günü gerçeklesmesi planlanan firlatmanin bir gün ertelendigi açiklanmisti. SpaceX'in açiklamasinda da hava kosullarinin takip edildigi belirtilmisti.

Daha sonra firlatma operasyonu ikinci kez ertelenmis, SpaceX firmasi ek sürenin ekiplerin firlatma öncesi kontrolleri tamamlamasi ve hava kosullarinin iyilesmesine imkan taniyacagini ifade etmisti.