Hitit Üniversitesinde plastige alternatif kanserojen olmayan madde gelistirildiKemal Ceylan- Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Boran:- "Grafen filamentlerinin Türkiye'de üretimi yok. Yurt disinda çok pahali ürünler bunlar. Yurt disindan temin etmek yerine Türkiye'de ilk defa çok daha ucuza kendi grafen katkili filamentlerimizi ürettik"

Hitit Üniversitesinde plastige alternatif kanserojen olmayan madde gelistirildiKemal Ceylan- Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Boran:- "Grafen filamentlerinin Türkiye'de üretimi yok. Yurt disinda çok pahali ürünler bunlar. Yurt disindan temin etmek yerine Türkiye'de ilk defa çok daha ucuza kendi grafen katkili filamentlerimizi ürettik"

ÇORUM (AA) - Hitit Üniversitesinde yürütülen "Yenilenebilen Biyokütlelerden Selüloz ve Grafen Katkili PLA Biyoplastiklerinin Üretimi Projesi" kapsaminda kanserojen olmayan ve dogada çözünebilen plastik malzeme gelistirildi.

Istanbul'da gida ambalaji sektöründe faaliyet gösteren Huhtamaki Flexibles, Türkiye'nin talebi üzerine Hitit Üniversitesi tarafindan Erciyes Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi is birligiyle "Yenilenebilen Biyokütlelerden Selüloz ve Grafen Katkili PLA Biyoplastiklerinin Üretimi Projesi" hayata geçirildi.

Proje kapsaminda Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Boran öncülügünde 1,5 yil süren AR-GE ve laboratuvar çalismalarinin ardindan basta gida ve oyuncak sektörü olmak üzere endüstride kullanilan plastigin yerini alabilecek ham madde gelistirildi.

Boran, Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Arastirma Merkezinde ham maddenin tanitimi amaciyla düzenlenen toplantida gazetecilere, Hitit Üniversitesinin "Makine ve imalat teknolojileri" alaninda ihtisaslasan üniversite oldugunu, bu kapsamda imalat teknolojilerine yöneldiklerini söyledi.

Bu kapsamda yürütülen proje ile simdiye kadar yüksek ücretlerle ithal edilen bir ürünü Türkiye'de ilk kez ürettiklerini belirten Boran, "Yenilenebilir ve dogada kolayca çözülebilir, petrol türevi plastiklerin yerini alabilecek, çok daha kaliteli, antimikrobiyal ve dogada kolayca çözülebilen biyo bazli, grafen katkili plastiklerin üretimi üzerine çalismalarimiza basladik. Laboratuvar kontrol deneylerimizi tamamladiktan sonra ürünlerimizi üretmeye basladik." dedi.

Yeni üründe, "mucize malzeme" olarak nitelendirilen grafen kullandiklarini dile getiren Boran, ürettikleri ham madenin hem 3 boyutlu yazicilarda hem de enjeksiyon kaliplama cihazlari kullanan sanayi tesislerinde seri üretimde kullanilabilecegini vurguladi.

Boran, söyle devam etti:

"Grafen katkili olmasi, ürünün antimikrobiyal yüzeye sahip olmasini sagliyor. Daha saglikli, petrol türevlerinin yerine daha iyi, kanserojen olmayan plastiklerle çocuklarimiz için oyuncak ya da günlük kullandigimiz tek kullanimlik çatal, biçak, bardak gibi pek çok ürünün daha saglikli ve petrol türevli plastiklere göre dogada çok daha kisa sürede kaybolabiliyor olmasi saglaniyor. Yani ürünü, kanserojen olmayan, daha saglikli plastiklerle yerini degistirerek hayatimiza alabilecegiz. Bu granüllerden üretilen ürünler, birçok sektörde çatal biçaktan ev dekorasyonuna, plastiklerin yerini alabilecek. Çünkü hem grafen katkisiyla mukavemeti daha yüksek hem de antimikrobiyal ürün elde etmis olacagiz."

Grafen bazli ham maddenin Türkiye'de üretiminin bulunmadigina dikkati çeken Boran, "Grafen filamentlerinin Türkiye'de üretimi yok. Yurt disinda çok pahali ürünler bunlar. Yurt disindan temin etmek yerine Türkiye'de ilk defa çok daha ucuza kendi grafen katkili filamentlerimizi ürettik. Artik ithal edilmeyecek, bunun yerine yerli üretim gerçeklestirilmesini saglayabiliyoruz." dedi.