Enuygun, sehirlerin ramazan ayi geleneklerini derlediUgur Aslanhan- Arastirmada, Samsun, Dogu Karadeniz, Erzurum, Bursa, Konya ve Siirt'te ramazan ayinda karsilasilan geleneklere yer verildi

Enuygun, sehirlerin ramazan ayi geleneklerini derlediUgur Aslanhan- Arastirmada, Samsun, Dogu Karadeniz, Erzurum, Bursa, Konya ve Siirt'te ramazan ayinda karsilasilan geleneklere yer verildi

ISTANBUL (AA) - Enuygun.com, Türkiye genelindeki sehirlerin ramazan ayi geleneklerini derledi.

Enuygun açiklamasina göre, sehirlerin ramazan ayi âdetleri arasinda Samsun Bafra'daki "Sele Sepet" gelenegi bulunuyor.

Ramazan ayinda Bafra'da çocuklar heyecanla "Sele Sepet" aksamini bekliyor. Ramazan ayinin 14. gününde iftar sonrasinda çocuklar hep birlikte ellerinde fener, yanlarinda büyükleriyle sokaklari gezmeye basliyor. Hep bir agizdan "sele sepet top kandil, aç kapiyi ben geldim. Ayda yilda bir kere, kapiniza ben geldim" manisini söylüyor ve harçlik topluyor.

Bu ayin gelenekleri arasinda Dogu Karadeniz'deki dayanisma kültürü de yer aliyor. Ramazan sofralari için hazirlik yapan kadinlar 10 gün öncesinde eriste, silor ve yufka açmaya baslayip daha sonra birbirlerinin kapilarina birakiyor. Gümüshane, Rize ve Artvin'deki bu gelenek ramazanda beraber üretip beraber paylasmanin güzel bir örnegi olarak öne çikiyor.

- Bursa'da Hacivat ve Karagöz eglencesi

Ramazan ayi denilince akla gelen kültürel ögelerden Karagöz ve Hacivat oyunu, dogdugu sehir Bursa'da hala halk hayatinin en renkli eglenceleri arasinda yer aliyor.

Konya'daki bir ramazan gelenegi çocuklarin gönlünü kirmadan oruç tutma isteklerini yerine getirebilmelerini sagliyor. Çocuklarin aksama kadar oruç tutmalari, yaslari dolayisiyla uygun olmadigi için ögle saatlerinde onlara bir yemek veriliyor ve buna "oruca direk vurma" deniliyor.

Ramazanda çocuklar için bir güzel gelenek de Erzurum'da yasatiliyor. Oruç tutan çocuklar dedelerinin sirtinda mahalle turuna çikariliyor.

Siirt'teki en önemli gelenek ramazandan önceki günü kapsiyor. Bu kentte ramazan ayindan bir gün önce sehirde yasayanlar vefat etmis yakinlarini ziyaret edip sonrasinda aksam namazina dogru her mahallede uygun bir yerde ates yakiyor. "Melede atesi" adi verilen bu atesin etrafinda çocuklar ve gençler toplanip sohbet ediyor. Bu uygulamayla çocuklara ve gençlere ramazan ayini sevdirmek amaçlaniyor.