Daikin'den klima kullanirken elektrik faturasini düsürmeye yönelik tavsiyelerAbdulselam Durdak- Daikin uzmanlarina göre, bazi önemli noktalara dikkat edilmesi halinde klimayi hem yüksek performansta hem de tasarruflu kullanmak mümkün oluyor

Daikin'den klima kullanirken elektrik faturasini düsürmeye yönelik tavsiyelerAbdulselam Durdak- Daikin uzmanlarina göre, bazi önemli noktalara dikkat edilmesi halinde klimayi hem yüksek performansta hem de tasarruflu kullanmak mümkün oluyor

ISTANBUL (AA) - Daikin uzmanlarina göre dogru klima seçimi, düzenli bakim ve dogru kullanim, yaz aylarini bütçeyi sarsmadan, serin ve konforlu geçirmeyi saglayabiliyor.

Daikin açiklamasina göre, yaz aylariyla ev ve is yerlerinde klimalarin daha sik kullanilmasi elektrik faturalarina da yansiyor. Klima kullaniminda birkaç önemli noktaya dikkat edilmesi durumunda faturalari düsürebilmek mümkün olabiliyor.

Daikin uzmanlarina göre, bazi önemli noktalara dikkat edilmesi halinde klimayi hem yüksek performansta hem de tasarruflu kullanmak mümkün.

Daikin uzmanlarinin tavsiyelerine göre, sogutmada sezonsal enerji verimliligi, bir klimanin verdigi kapasiteye göre, çektigi gücü gösteren bir katsayi olarak degerlendiriliyor. Bu katsayisi ne kadar yüksek olursa cihaz o kadar az elektrik harciyor.

Bu deger 6,10 ile 8,5 arasinda ise cihaz A++ , 8,5'a esit ve üzerinde bir deger ise A+++ enerji etiketine sahip oluyor. A+++ bir klima tercih etmek, A++ bir klimaya göre elektrik faturasini önemli ölçüde düsürüyor.

Klimanin hava yönlendirme kanatlarinin (flap) yazin tavana üfleyecek sekilde kullanilmasi, üflenen havanin ortamda homojen sekilde dagilmasini sagliyor.

Klima sogutma modunda çalisirken kumandada en düsük sicaklik olan 18 dereceye ayarlanmasi tavsiye edilmiyor. Bu ayar, oda sicakligi bu dereceye geldiginde dur anlamini tasiyor, bu sekilde daha hizli serinlik elde etmek mümkün olmuyor. Bu noktada, konfor olarak rahat edilecek en uygun sicakligin seçimi önem tasiyor.

Arastirmalara göre, insanlar yüzde 40-60 nem ve 20-27 santigrat derece sicaklik araliginda, temiz havali ortamlarda daha konforlu ve rahat hissediyor. Bu konforu verimli sekilde saglayabilmek adina klimanin dogru ayarlanmasi gerekiyor. Ideal olarak klimanin sogutmada 23-24 santigrat dereceye ayarlanmasi öneriliyor.

Asiri nemli havalarda nem alma modunun tercih edilmesi, enerji tasarrufu açisindan iç ünite ve dis ünite arasi mesafenin mümkün olan en uygun montaj alanini saglamasi diger tavsiyeler arasinda yer aliyor.

Ayrica bulunulan alana uygun olmayan klimalar enerji tüketimini azaltma konusunda yardimci olmuyor. Odadan daha büyük kapasiteli bir klima istenilen sicakliga çok çabuk gelerek cihazi dur-baslat noktasinda daha fazla tutuyor ve fazla enerji tüketimine neden oluyor. Odaya göre düsük kapasiteli klima da istenen sicaklik için sürekli çalismak zorunda kaldigi için yine fazla enerji harciyor.

Klimalar "stand by" modunda çok az da olsa enerji harciyor. Bu nedenle uzun süre klima kullanilmayacaksa sigorta üzerinden kapatilmasi öneriliyor.

Klimanin yillik bakimlarinin mutlaka yaptirilmasi da tavsiye edilirken, tikali filtreler ve kirlenmis dis ünite serpantinin klimaninim verimini düsürdügü, klimalarin bakimlarinin düzenli olarak yaptirilmasinin enerji tüketimini yaklasik yüzde 10-20 düsürecegi ve ayrica klima iç ve dis ünitelerinin üfleme ve emis alanlarinin perde, esya ve benzeri ile kisitlanmasinin hava sirkülasyonunun engellenmesine sebep olacagi belirtiliyor.