DSÖ: Dünya genelinde 90 binden fazla maymun çiçegi virüsü vakasi görüldüMuhammet Ikbal Arslan

DSÖ: Dünya genelinde 90 binden fazla maymun çiçegi virüsü vakasi görüldüMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya genelinde 90 binin üzerinde maymun çiçegi virüsü vakasi görüldügünü ve 156 kisinin virüs nedeniyle yasamini yitirdigini bildirdi.

Ghebreyesus, DSÖ'nün haftalik basin toplantisinda, 2 hafta önce Kovid-19'un uzun vadeli yönetimine iliskin kalici tavsiyeler yayimladiklarini ve bu virüsün küresel bir saglik tehdidi olmaya devam ettigini söyledi.

DSÖ'nün Kovid-19'a iliskin verilere ulasma imkaninin azaldigini dile getiren Ghebreyesus, bazi ülkelerde salgindan dolayi hastaneye yatis, yogun bakima kabul ve ölümlerle iliskin raporlarin arttigini ifade etti.

Ghebreyesus, Kovid-19'un BA.2.86 ve EG.5.1 (Eris) gibi varyantlarinin riskini degerlendirebilmek için ülkelerden gelecek raporlarin önemine isaret ederek, "Tüm ülkeleri hayat kurtarmak ve uzun süreli Kovid-19 yükünü önlemek için mevcut tavsiyeleri uygulamaya çagiriyoruz." dedi.

- "156 ölüm rapor edildi"

Maymun çiçegi virüsüyle ilgili son duruma iliskin de bilgi veren Ghebreyesus, "Su ana kadar DSÖ'ye 114 ülkeden 90 binden fazla maymun çiçegi virüsü vakasi ve bununla baglantili 156 ölüm rapor edildi. Ancak bazi ülkelerdeki eksik raporlama nedeniyle gerçek vaka ve ölüm sayisinin daha yüksek oldugunu biliyoruz." dedi.

Özellikle Asya'da vaka sayisinda son 2 ayda büyük artis oldugunu belirten Ghebreyesus, Afrika'dan da düzenli olarak vaka bildirimi almaya devam ettiklerini söyledi.

Ghebreyesus, "Kovid-19'da yaptigim gibi ülkelerin uzun vadede maymun çiçegi virüsünü yönetmelerini destekleyecek ve kalici öneriler konusunda bana tavsiyede bulunacak bir inceleme komitesi olusturdum." diye konustu.

DSÖ Sözcüsü Tarik Jasarevic de AA muhabirinin "Geçen yil Avrupa'da asiri sicaklar nedeniyle 61 kisi yasamini yitirmisti. Bu yil da çok sicak bir yaz dönemi yasadik. Bu yil asiri sicaklar nedeniyle kaç kisi yasamini yitirdi? Elinizde buna iliskin veri var mi?" sorusuna, "Buna iliskin veriler henüz elimizde yok. Bu yilki verilere ulasmak için henüz erken." yanitini verdi.