Çip Savasi kitabinin yazari Miller: "Tayvan teknoloji tedarik zincirinde dünyanin en önemli ülkesi"Abdulkadir Günyol- "Son 10 yilda yapay zekadaki en büyük gelisme algoritmalar veya veri setleri degil çiplerdir"

Çip Savasi kitabinin yazari Miller: "Tayvan teknoloji tedarik zincirinde dünyanin en önemli ülkesi"Abdulkadir Günyol- "Son 10 yilda yapay zekadaki en büyük gelisme algoritmalar veya veri setleri degil çiplerdir"

BERLIN (AA) - Chip War (Çip Savasi) kitabi yazari Chris Miller, Tayvan'in çip üretiminin yüzde 92'sini yaptigini belirterek, "Bu da Tayvan'i teknoloji tedarik zinciri için dünyanin en önemli ülkesi haline getiriyor." dedi.

Berlin’de her yil düzenlenen Avrupa’nin en büyük tüketici elektronigi fuari IFA 2023, çesitli teknoloji konularinin tartisildigi programlar ile devam ediyor.

Fuarda "Teknolojik Silahlanma Yarisi ve Küresel Çip Üstünlügü Mücadelesi" adli programda konusan Chip War (Çip Savasi) kitabi yazari Chris Miller, çiplerin ilk olarak 1950'li yillarda savunma sanayisinde kullanilmaya baslandigini söyledi.

Çiplerin askeri teknolojilerde büyük bir dönüsüme neden oldugunun altini çizen Miller, akilli füzelerden uydulara kadar pek çok teknolojinin çipler sayesinde mümkün oldugunu söyledi.

- "Ordular yapay zekayi her silaha yerlestirmek istiyor"

Miller, Uzak Dogu'da Çin, Japonya ve Tayvan gibi ülkelerin yeni dönem savas tarzina uyum saglamak için savunma harcamalarini artirdigina dikkati çekerek, "Çipler ordular için bugüne kadar oldugundan daha önemli hale geldi. ABD önümüzdeki yillarda savas sahasinda daha fazla veri, iletisim araçlari ve sensörlerin kullanilacagini öngörüyor. Bu yüzden çip ve veri merkezleri yatirimlari giderek artiyor. Ordular yapay zekayi hemen hemen her silahina ve aracina yerlestirmek için hamleler yapiyor." dedi.

Çiplerin öneminin artmasi ile birlikte politika malzemesi haline geldigini söyleyen Miller, ülkeler arasindaki çip rekabetinin bütün dünyadaki elektronik cihazlari etkiledigini söyledi.

Miller, son 10 yilda yapay zekada en büyük gelismenin algoritmalar veya veri setleri degil çipler oldugunun altini çizerek, "Çipler her 2 yilda bir 2 kat daha iyi performans sergiler hale geliyor. Yapay zeka 10 yil öncesine göre 16 kat daha güçlü isleme gücüne sahip durumda.

Bu tarz bir gelisme diger alanlarda yok. Bilgisayar mühendislerinin 16 kat daha zeki hale geldiginden bahsedemeyiz mesela. Yapay zekanin gelisimini çip sektöründeki hizli ilerleme sagladi." yorumunu yapti.

Yapay zeka gelisiminde kullanilan çiplerde Amerika, Japonya, Kore, Tayvan ve Hollanda'nin hakimiyeti bulundugunu vurgulayan Miller, bu ülkelerin katkisi olmadan hiç bir ülkenin çip gelistiremeyecegini söyledi.

- "Çip üreten makineler insanlik tarihinin en kompleks makineleri"

Miller, çip yapmak için üretilen makinelerin insanlik tarihi boyunca üretilen en kompleks makineler oldugunun altini çizerek, "Çip üretimine geldigimiz zaman bir ülkedeki bir sirketin büyük bir üstünlük sagladigini görüyoruz.

Sadece Tayvan, çiplerinin yüzde 92’sini üretiyor. Bu çipler arabalardan telefonlara kadar günlük hayattaki bütün cihazlarda kullaniyor. Bu da Tayvan'i teknoloji tedarik zinciri için dünyanin en önemli ülkesi haline getiriyor." degerlendirmesinde bulundu.

- Devlerin çip kavgasi

AA muhabirinin derledigi bilgiye göre, geçen yil 27-28 Temmuz'da ABD Kongresi'nden geçen "Çip ve Bilim Yasasi" ile ABD, çip üretiminde yerlilik vurgusunu artirmisti. ABD Baskani Joe Biden, yari iletken sektörünü desteklemek için 52 milyar dolarlik dogrudan finansman saglanacagini duyurmustu.

ABD ayrica, 2022 yilinda Çin'in askeri gücü için ihtiyaç duyulan kritik teknolojilere erisimini engellemek amaciyla gelismis çiplerin ülkeye ihracatina yönelik yeni kisitlamalar getirmisti.

Tüm bu gelismelerin ardindan Çin ise Agustos 2023'te çip üretimini etkileyecek bir karar alarak çip üretiminde önemli ham maddeler olan galyum ve germanyuma ihracat kisitlamasi getirmisti.