Çin Devlet Baskani Si, Türkmen mevkidasi Berdimuhamedov ile Sian'da görüstüEmre Aytekin

Çin Devlet Baskani Si, Türkmen mevkidasi Berdimuhamedov ile Sian'da görüstüEmre Aytekin

SIAN (AA) - Çin Devlet Baskani Si Cinping, ilk kez düzenlenen Çin-Orta Asya Zirvesi için ülkesini ziyaret eden Türkmenistan Cumhurbaskani Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir araya geldi.

Çin Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre Si, görüsmede, Türkmenistan'in ile diplomatik iliski kurduklari 1992'den bu yana karsilikli saygi ve faydaya dayali isbirligini sürdürdüklerini, iki ülke arasinda daha büyük isbirligi potansiyelinin bulunduguna inandigini belirtti.

Berimuhamedov'un ocakta Çin'e yaptigi ziyarette iki ülkenin iliskilerini "kapsamli stratejik ortakliga" yükselttigini ilan ettiklerini hatirlatan Si, isbirligini Çin ve Türkmenistan halklarinin yararina olacak sekilde gelistirmeye hazir olduklarini vurguladi.

Si, Türkmenistan'in kisa süre önce parlamento seçimlerini gerçeklestirdigi ve önemli bir siyasi gündemi basariyla tamamladigini ifade ederek, ülkenin Berdimuhamedov liderliginde "güçlü devletin yeniden dirilisine taniklik ettigi" degerlendirmesinde bulundu.

- Liderler Zirvesi ilk kez düzenleniyor

Çin ile 5 Orta Asya Cumhuriyeti'ni bir araya getiren Çin-Orta Asya Zirvesi, tarihi Ipek Yolu'nun baslangiç noktasi kabul edilen, Çin'in Saansi eyaletinin merkezi Sian'da düzenleniyor.

Çin Devlet Baskani Si Cinping'in ev sahipligindeki zirveye Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, Tacikistan Cumhurbaskani Imamali Rahman, Türkmenistan Cumhurbaskani Gurbanguli Berdimuhamedov ve Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev katiliyor.

Çin-Orta Asya Zirvesi, Pekin ile Orta Asya Cumhuriyetleri arasindaki "C+C5" isbirliginin devlet baskanlari düzeyindeki ilk toplantisi olacak.

Disisleri bakanlari düzeyindeki ilk "C+C5" toplantisi, 2020'de yapilmisti. Ardindan disisleri bakanlari, 2021'de Çin'in, 2022'deyse Kazakistan'in ev sahipliginde çevrim içi toplantilarda bir araya gelmisti.

Disisleri bakanlari toplantilarinin 4'üncüsü 27 Nisan'da Sian'da yapilmis, toplantida grubun ilk liderler zirvesinin mayis ayinda bu sehirde düzenlenmesi kararlastirilmisti.