Cezayir’de son yillarin en pahali ramazanlarindan biri yasaniyorEsat Firat- Hükümetin uyguladigi ekonomik tedbirler ve destek programlarina ragmen gida fiyatlarindaki artisin önüne geçilemedi- Ramazan alisverisine çikan Cezayirliler yüksek fiyatlardan sikâyet ediyor

Cezayir’de son yillarin en pahali ramazanlarindan biri yasaniyorEsat Firat- Hükümetin uyguladigi ekonomik tedbirler ve destek programlarina ragmen gida fiyatlarindaki artisin önüne geçilemedi- Ramazan alisverisine çikan Cezayirliler yüksek fiyatlardan sikâyet ediyor

CEZAYIR (AA) – ESAT FIRAT – Cezayir’de bu ramazan ayi bazi temel gida maddelerinin fiyatlarindaki keskin artis nedeniyle ülke tarihinin ekonomik açidan en maliyetli ramazanlarindan biri olarak tanimlaniyor.

Dünyanin genelini etkileyen Kovid-19 salgininin yansimalari ve Rusya-Ukrayna savasi ile gida fiyatlarinda aylar önce baslayan artis Cezayir'de hükümetin ekonomi politikalari ve destek programlarina ragmen ramazan öncesi katlandi.

Ülkede bitkisel yag, irmik ve çesitli gida ürünlerde yasanan kitlik nedeniyle birçok kentteki dükkânlarin önünde kuyruklar olustu.

- Gida fiyatlarindaki artis

Cezayir Maliye Bakanligina bagli Istatistik Kurumunun ay basinda yayimladigi rapora göre, subatta tarim ürünlerinde yüzde 3,2, gida ürünlerinde ise yüzde 2 fiyat artis gözlendi.

Raporda, bir önceki aya göre et ve tavuk fiyatlarinin yüzde 19, sebze ve meyve fiyatlarinin ise yüzde 8,2 arttigina isaret edildi.

Gida fiyatlarinda geçen yilin ayni ayina kiyasla kaydedilen artis ise yüzde 9 oldu.

- Hükümet arz ve talep dengesini korumaya çalisti

Cezayir Cumhurbaskani Abdülmecid Tebbun, ramazandan iki gün önce, hükümete, fiyatlarda her türlü dalgalanmayi önlemek için arz konusunda özellikle büyük sehirlerde kontrol ve organizasyonu artirma talimati verdi.

Hükümet bundan kisa süre önce de yüksek fiyat dalgasini kirmak için Sudan'dan taze et ve Brezilya'dan canli büyük bas hayvan ithal etme yoluna gidecegini duyurmustu. Ancak uzmanlara göre hükümetin bu adimi da söz konusu hedefe ulasmada basarili olamadi.

Tarim Bakanligina göre, ramazan ayinin basindan bu yana ülkeye Brezilya'dan 5 binden fazla canli büyükbas hayvan girdi.

Ayrica piyasadaki kirmizi et arzini artirmak amaciyla Mali ve Nijer’den de ülkenin güney kentlerinde satisa sunulmak üzere sigir ithal edildi.

- Memur ve emekli maas zammi memnuniyet uyandirdi

Cumhurbaskani Tebbun liderligindeki hükümetin ramazan öncesi, memur ve emekli maaslari basta olmak üzere ücretlerde artisa gitmesi yüzde 9,4 civarindaki enflasyona ragmen halkta kismi memnuniyet uyandirmisti.

Ayrica ithalat-ihracat sikintilariyla birlikte temel gida maddelerinde yasanan bazi eksiklikler de hükümetin aldigi tedbirlerle giderilmeye çalisiliyor.

Piyasada devlet tarafindan sübvanse edilen bazi temel gida maddeleri ve yine hükümet tarafindan ramazan ayina özel kurulan mahalle dayanisma pazarlariyla halkin alim gücünün korunmasi hedefleniyor.

Cezayir Basbakani Eymen Bin Abdurrahman daha önce, piyasada devletin sübvanse ettigi gida ürünlerine ulasilamamasindan stokçulari sorumlu tutarak magdur olan halktan özür dilemisti.

Ramazandan kisa süre önce ithalat ve ihracat basta olmak üzere ticaret sektöründe çok ciddi tepkilere maruz kalan Ticaret Bakani Kemal Ruzeyk de, Cumhurbaskani Tebbun tarafindan görevden alinarak yerine Tayyip Zeytuni atanmisti.

- Bazi ürünlerde rekor fiyat artisi yasandi

Cezayir Tüketici Koruma Dernegi Baskani Mustafa Zebadi, AA muhabirine yaptigi açiklamada, ramazan ayi boyunca bazi ürünlerin fiyatinin daha önce hiç olmadigi kadar yükseldigini belirtti.

Yüksek fiyatin genel ve kapsamli olmadigini ancak basta tarim ürünleri olmak üzere belirli ürünleri etkiledigini vurgulayan Zebadi, "Devlet tarafindan sübvanse edilen ürünlerin (irmik, yag, seker ve süt) fiyatlari ramazan ayinda bir nevi istikrara kavustu ve kamu kurumlari tarafindan uygun fiyatlarla pazarlandi." dedi.

Zebadi, özellikle tarim ürünlerinin fiyatlarinda rekor artis yasandigini söyledi.

- Tarihi pahalilik

Cezayir Ulusal Tüccar ve Zanaatkarlar Dernegi Baskani Tahir Bulnuar da ramazan ayinda bazi gida ürünlerinin fiyatlarinin, tarihinin en yüksek seviyesine ulastigina dikkati çekti.

Ramazan öncesi bazi gida ürünlerinde eksiklik yasanacagina dair yapilan spekülasyonlara ragmen herhangi bir kitlik yasanmadigini belirten Bulnuar, "Ancak et ile bazi sebze ve meyve fiyatlarinda önceki yillara göre rekor artis yasandi. Kirmizi ve beyaz et fiyatlarindaki artis ise yeterli yerli üretim olmamasindan kaynaklaniyor.” dedi.

Bulnuar, hükümetin Sudan’dan kirmizi et, Brezilya ve çevre ülkelerden canli sigir ithalatinin piyasada fiyatlarin düsmesini saglamadigini ancak daha da artmasini engelledigini ifade etti.

- Ramazan sofralarinin vazgeçilmezleri ragbet gördü

Cezayir’de ramazan sofralarinin vazgeçilmezi harira ve firik çorbasi ile kuskus ve tajin gibi yemeklerin temel malzemeleri nohut, irmik, un, bulgur, et ve tavuk ile çesitli baharatlar halkin en çok ragbet gösterdigi gida maddeleri oldu.

AA ekibi, baskent yakinlarindaki El-Bereket Çarsisi'nda (alisveris merkezi), ramazan alisverisine çikan halka mikrofon uzatti.

El-Bereket Çarsisi yetkilisi Ishak Tuval, uluslararasi çalkantilarin da etkisiyle son yillarda ülkede fiyat artisi yasandigina dikkati çekerek, halkin alim gücünde zayiflama olduguna vurgu yapti.

Tuval, halkin bu kosullara ragmen ramazan sofrasi için alisverise çiktigini ve temel gida maddelerini almaya çalistigini belirtti.

Cezayirli vatandas Halid Atallah da, ramazan dolayisiyla sebze ve meyve alisverisi yaptigini, yag, süt, seker, un ve bakliyat gibi gida maddelerini de buradan aldigini söyledi.

Yüksek fiyatlardan sikâyet eden Atallah, en uygun sekilde ramazan alisverisini tamamlamaya çalistigini ifade etti.

Cezayirli ev hanimi Fevziye Bin Dakkis ise, ayni sekilde sebze ve meyve de dahil fiyatlarin yüksek olduguna dikkati çekti. Bin Dakkis, ramazan sofralarinin temel yemeklerinden sayilan harira, firik çorbasi ve tajin yemeklerinin malzemelerini aldigini aktardi.

Cezayir’in dogusunda firik, bati taraflarinda ise harira çorbasinin iftar sofralarinin vazgeçilmezi oldugunu belirten Bin Dakkis, yemeklerden de tajinin de hem zeytin hem de tatli meyvelerle etli ve tavuklu olarak sofralarda yer aldigini dile getirdi.