CHP Genel Baskan Yardimcisi Muharrem Erkek, basin toplantisinda konustu:Baris Gündogan- "Içisleri Bakanliginda paralel bir yapi kuruldugunu tespit ettik. Içisleri Bakanligi bünyesinde bir seçim takip modülü olusturmuslar"- "Türkiye Cumhuriyeti Devletinde seçim sonuçlarini takip etmeye, sandik sonuç tutanaklarini takip etmeye, ilçe seçim kurullarinda birlestirme tutanaklarini takip etmeye yetkili tek organ YSK'dir"

CHP Genel Baskan Yardimcisi Muharrem Erkek, basin toplantisinda konustu:Baris Gündogan- "Içisleri Bakanliginda paralel bir yapi kuruldugunu tespit ettik. Içisleri Bakanligi bünyesinde bir seçim takip modülü olusturmuslar"- "Türkiye Cumhuriyeti Devletinde seçim sonuçlarini takip etmeye, sandik sonuç tutanaklarini takip etmeye, ilçe seçim kurullarinda birlestirme tutanaklarini takip etmeye yetkili tek organ YSK'dir"

ANKARA (AA) - CHP Genel Baskan Yardimcisi Muharrem Erkek, "Maalesef öyle bir tabloyla karsilastik ki ve bunu ilk kez bir seçimde yasiyoruz, Içisleri Bakanliginda paralel bir yapi kuruldugunu tespit ettik. Içisleri Bakanligi bünyesinde bir seçim takip modülü olusturmuslar." dedi.

Erkek, parti genel merkezinde düzenledigi basin toplantisinda, 12 gün sonra seçim yapilacagini ve her seçimde oldugu gibi bunda da milli iradenin egemen olacagini belirtti.

Sandiktan çikacak iradenin sonucu belirleyecegini vurgulayan Erkek, seçimlerde, baslangicindan bitimine kadar tüm islemleri yürütmeye yetkili organin seçim kurullari oldugunu hatirlatti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), il ve ilçe seçim kurullarinin seçimlerde siyasi partilerle birlikte çalistiklarina dikkati çeken Erkek, seçim günü sandiklar açildiktan sonra düzenlenen sandik sonuç tutanaklarinin da yalnizca siyasi partilerin ve adaylarin müsahitleriyle paylasilacagini dile getirdi.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Erkek, söyle devam etti:

"Bunlari niçin paylasiyoruz? Maalesef öyle bir tabloyla karsilastik ki ve bunu ilk kez bir seçimde yasiyoruz, Içisleri Bakanliginda paralel bir yapi kuruldugunu tespit ettik. Içisleri Bakanligi bünyesinde bir seçim takip modülü olusturmuslar. Tüm valiliklere, kaymakamliklara talimat veriyorlar. Diyorlar ki, 'Nüfusu 20 bine kadar olan ilçelerde en az 3, nüfusu 20 bin ile 100 bin arasinda olan ilçelerde en az 5, nüfusu 100 bin ve üstü olanlarda ise en az 10 personel görevlendirilecek. Görevlendirilen personel sayisi kadar bilgisayar temin edilecek. Görevlendirilen personelin hizli veri girisi yapabilecek nitelikte bilgisayar kullanmayi bilen kisiler olmasina özen gösterilecek ve bu yapiyla birlikte tüm sandik sonuç tutanaklari ve seçim sonuçlari takip edilecek.' Içisleri Bakanliginda olusturulan yapi, bir seçim takip sistemi olusturmus. Örnegin bir kaymakamlik, Kiraz Kaymakamligi, Kiraz Ilçe Seçim Kurulu Baskanligina yazi yazmis. Demis ki, 'Içisleri Bakanligindan gelen yazi uyarinca bana sonuç tutanaklarinin birer örneklerini anlik olarak vereceksin.' Türkiye Cumhuriyeti tarihinde herhalde ilk kez böyle bir sey yasaniyor. Kiraz Ilçe Seçim Kurulu da bunu YSK'ye sormus. 'Benden böyle bir talepte bulunuluyor. Ne yapacagim?' diye. Tabii ki YSK de oy birligiyle bu talebi reddederek sandik sonuç tutanaklarinin yasada kimlere verileceginin açikça yazildigini, kaymakamlik ya da baska bir idareye sandik sonuç tutanaklarinin verilmesinin yasal olarak mümkün olmadigini kararinda vurgulamis."

Içisleri Bakani Süleyman Soylu'nun, YSK'nin karsisina Içisleri Bakanligini, ilçe seçim kurullarinin karsisina da kaymakamliklari koyarak paralel bir yapi olusturdugunu iddia eden Erkek, "Çünkü kendisi bu paralel yapilari çok iyi bilen biri. Ama biz Içisleri Bakanliginin bürokrasisini, memurlarini, kamu görevlilerini de buradan uyariyoruz. Bu kanunsuz emir ve talimatlara uymayin. Bu suçlara ortak olmayin. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devletinde seçim sonuçlarini takip etmeye, sandik sonuç tutanaklarini takip etmeye, ilçe seçim kurullarinda birlestirme tutanaklarini takip etmeye yetkili tek organ YSK'dir." diye konustu.

"Yasalar Içisleri Bakani Süleyman Soylu'ya böyle bir görev mi veriyor?" diye soran Erkek, YSK'nin kendisi disinda hiçbir kurulun ve organin bu sekilde seçimlere müdahale edemeyecegini yüksek sesle ve güçlü bir iradeyle ortaya koymasi gerektigini söyledi.

Erkek, sunlari kaydetti:

"Içisleri Bakanligi, YSK'ye paralel bir seçim takip sistemini niçin olusturuyor? Kaybedeceginiz zaman darbe mi yapmayi planliyorsunuz? Demokrasiye, milli iradeye, darbe mi gerçeklestirmeyi planliyorsunuz? Siyasi ahlaklarini da yitirmisler. Sayin Süleyman Soylu, sen bir kere kendin bir siyasi partiden milletvekili adayisin. Sen bakanlik koltugundan aldigin güçle, bakanlik bünyesinde nasil böyle bir paralel seçim takip sistemi kurabilirsin? Bu yasal yetkiyi, bu görevi nereden aliyorsun? Hangi güçler seni yönlendiriyor? Bir Içisleri Bakani'nin, bir Adalet Bakani'nin, bir Ulastirma Bakani'nin tüm bakanlarin, bakanlik koltuklarini birakmadan bir siyasi partiden milletvekili adayi olmalari ancak böyle ucube bir sistemde gerçeklesebilir. Güçlendirilmis parlamenter sistemde tabii böyle seyler asla yasanmayacak. Genel Baskan'imizin her zaman vurguladigi gibi bu memlekete adaleti ya getirecegiz ya getirecegiz. Bizim en çilgin projemiz, adalettir. Çünkü adalete çok ihtiyacimiz var. Adaletin olmadigi yerde huzur olmaz. Böyle büyük bir partizanligi, böyle bir parti devleti yönetimini Türkiye kesinlikle hak etmiyor. Onun için 14 Mayis'ta bu seçim ilk turda bitmeli."

- "Onlari 14 Mayis günü milli irade gönderecek"

CHP Genel Baskan Yardimcisi Muharrem Erkek, açiklamalarinin ardindan sorulari yanitladi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in "Benim halkim, vatandasim Kandil'den destek alarak cumhurbaskani seçilen birine ülkeyi teslim etmez." dedigi hatirlatilarak, "Sayin Bahçeli de yine bir mitingde, 'Nereye geliyorlar? Biz gitmiyoruz ki. Gelecekleri varsa görecekleri de var.' dedi. Bu sözlerini nasil degerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Onlari 14 Mayis günü milli irade gönderecek, ugurlayacak sandikta." yanitini verdi.

Erkek, sunlari söyledi:

"Ne demek biz gitmiyoruz? Kendilerini, milli iradenin, halkin iradesinin üzerinde mi görüyorlar? Demokrasiden bu kadar mi uzaklastilar? Bakin Millet Ittifaki'nin verdigi mücadele bir demokrasi mücadelesidir. Adalet mücadelesidir. Her zaman söyledigimiz gibi 14 Mayis seçimi, referandum niteliginde bir seçim olacak. Sistemden beslenenlerle sistemi degistiremezsiniz. Referandum niteliginde bir seçim. Bu sistem devam mi etsin? Bu sistem degissin mi? Bu memlekette, Kandil'de, PKK'yla, Oslo'da görüsen tek iktidar Erdogan iktidaridir. Iktidara geldiklerinde bir tek sehidimiz dahi gelmiyordu. Terör sifirlanmisti. Biz, tüm terör örgütleriyle, yeralti ve yer üstü tüm suç örgütleriyle kararlilikla mücadele edecegiz. Iste bugün Içisleri Bakani görevini yapmadigi için hukuk disi, yasa disi islerle ugrastigi için uyusturucu baronlari cirit atiyor ülkemizde. Hiç kimsenin endisesi olmasin. 14 Mayis'ta sandiklar açildiginda 85 milyon rahat bir nefes alacak ve ülkemize yine baharlar gelecek."

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun sosyal medyadan, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun ve ekibi hakkinda bazi açiklamalarda bulundugu hatirlatilarak, "Size nasil bir istihbarat geldi? Sayin Kiliçdaroglu nasil bir duyum aldi?" sorusuna Erkek, su karsiligi verdi:

"Bir korku kültürünü egemen kilmaya çalisiyorlar. Hiç kimse merak etmesin, bu korku imparatorlugunu yikacagiz. Halkimizla yikacagiz. Içisleri Bakani'nin da ne yapmak istediginin farkindayiz. Iletisim Baskani'nin da ne yapmak istediginin farkindayiz. Bu saray iktidarinin da ne yapmak istediginin farkindayiz. Ama ne yaparlarsa yapsinlar milli irade egemen olacak ve demokratik hukuk devletini yeniden tesis edecegiz."