Brüksel'de deprem bölgelerine destek için konferans düzenlenecekSelen Temizer

Brüksel'de deprem bölgelerine destek için konferans düzenlenecekSelen Temizer

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) yarin Belçika'nin baskenti Brüksel'de Türkiye ve Suriye'de deprem bölgelerine mali destek toplamak amaciyla Uluslararasi Bagisçilar Konferansi düzenleyecek.

AB'nin 8 Subat'ta duyurdugu konferans, Türkiye'nin koordinasyonuyla AB Komisyonu ve AB Konseyi Dönem Baskani Isveç tarafindan ortaklasa düzenleniyor.

AB'ye üye, aday ve potansiyel aday ülkeler, komsu ve ortak ülkeler, Rusya haricindeki G20 üyeleri, Körfez Isbirligi Konseyi üyeleri, Birlesmis Milletler (BM), insani yardim aktörleri ile Avrupali ve uluslararasi finans kuruluslarinin davet edildigi konferans, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen 11 il ve Suriye'nin kuzeyi için mali destek toplamayi amaçliyor.

Konferansa, AB Komisyonunun komsuluk ve genislemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi ve Isveç Uluslararasi Kalkinma Isbirligi ve Dis Ticaret Bakani Johan Forssell baskanlik edecek.

Konferansin açilisinda AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ve Isveç Basbakani Ulf Kristersson konusacak.

Von der Leyen, konferansla ilgili yaptigi yazili açiklamada "Dayanismamiz depremin ardindan ilk saatlerde oldugu gibi güçlü bir sekilde devam edecek. Türkiye ve Suriye halklari, uzun vadede yanlarinda oldugumuzu bilmeli. Tüm uluslari, kamusal ve özel tüm bagisçilari, kaybedilen hayatlarin anisina, ilk müdahale ekiplerinin kahramanligina katkida bulunmaya ve onurlandirmaya ve en önemlisi hayatta kalanlar için birlikte daha iyi bir gelecek insa etmeye davet ediyorum." ifadelerini kullandi.

Kristersson da "Türkiye ve Suriye'deki depremler tarihi boyutlarda bir felaket. Can ve ev kaybindan ve insanlarin çektigi acilardan dolayi üzgünüm. Sonuçlari gerçekten korkunç. Isveç, AB Konseyi Baskani olarak geregini yapacaktir." degerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ise konferansa video konferans yöntemiyle baglanarak açilis konusmasi yapacak.

- Oturumlar

Açilis konusmalarinin ardindan "Depremin Etkisi ve Toparlanma Vizyonu" baslikli panel düzenlenecek.

AB Komisyonunun insani yardimlar ve kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic'in Türkiye ve Suriye'de depremin etkisi ve acil müdahale konulu konusmasinin ardindan BM Kalkinma Programi (UNDP) Baskani Achim Steiner katilimcilara hitap edecek.

BM'nin geçici Suriye Mukim Koordinatörü ve Insani Yardim Koordinatörü El-Mostafa Benlamlih'in Suriye'de ön hasar tespitine iliskin sunumuyla devam edecek panelde, Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi, UNDP ve Dünya Bankasi'nin Türkiye'de ön hasar tespiti ve toparlanma vizyonuna iliskin ortak sunumu da yer alacak.

TSI 16.30'da bagisçilarin taahhütlerinin bildirilecegi oturum baslayacak.

Bu oturumun açilisini, Isveç Uluslararasi Kalkinma Isbirligi ve Dis Ticaret Bakani Johan Forssell yapacak.

AB Komisyonu üyesi Varhelyi’nin es baskanliginda yürütülecek oturumda Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu katilimcilara hitap edecek.

Heyetlerin 1,5 saatlik süre boyunca taahhütlerini bildirmesiyle konferans son bulacak.

Kapanis konusmalari AB Komisyonu Baskani von der Leyen ve Isveç Basbakani Kristersson tarafindan yapilacak.

- AB'nin depreme tepkisi

AB yetkililerinin verdigi bilgiye göre, Birlik, Türkiye'de depremden etkilenen illerdeki acil ihtiyaçlari karsilamak için 8 milyon avroyu askin insani yardim tahsis etti.

Depremden sonraki ilk saatler içinde 21 AB üye ülkesi ve diger AB Sivil Koruma Mekanizmasi katilimcilari 30 arama kurtarma ekibi ve 6 saglik ekibi gönderdi. 18 AB üye ülkesi barinak malzemeleri, tibbi ekipman, yiyecek, giyecek gibi ürünler sevk etti, bu tür ürünlerin adedinin 2,6 milyonu astigi ifade edildi.

AB yetkilileri, birçok platformda sik sik Türkiye ile dayanisma mesajlari verirken, deprem felaketinin iliskilerde yeni bir sayfa açabilecegini belirtti.