Brent petrolün varil fiyati 71,25 dolarFirdevs Yüksel

Brent petrolün varil fiyati 71,25 dolarFirdevs Yüksel

ISTANBUL (AA) - Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 71,25 dolardan islem görüyor.

Cuma günü 75,92 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 72,97 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varil fiyati, bugün saat 09.45 itibariyla kapanisa göre yüzde 2,36 düsüsle 71,25 dolar oldu. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 65,38 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki düsüste, küresel bankacilik sektöründeki gelismelerin petrol talebini olumsuz etkileyecegi endiseleri ve çarsamba günkü ABD Merkez Bankasi (Fed) toplantisi öncesi artan belirsizlikler etkili oldu.

ABD'de baslayip Avrupa'ya siçrayan bankacilik krizine iliskin piyasalardaki endiseleri hafifletmek için alinan önlemlere ragmen petrol fiyatlarinin asagi yönlü seyri devam ediyor. Dün Isviçre'nin en büyük bankasi UBS'nin, kriz yasayan Credit Suisse'i 3 milyar Isviçre frangina (3,3 milyar dolar) satin alacagi duyuruldu.

ABD, Kanada, Ingiltere, Japonya, Avrupa ve Isviçre merkez bankalari da ABD dolari swap hatti operasyonlarinin sikligini artirma karari aldi.

Fed'in çarsamba günü açiklanacak para politikasi kararlarina iliskin belirsizlik de fiyatlarin düsüsünü destekliyor. Para piyasalarindaki fiyatlamalarda bankanin yüzde 40 ihtimalle faiz artirmayacagi, yüzde 60 ihtimalle de 25 baz puanlik faiz artisina gidecegi öngörülüyor.

Arz tarafinda ise piyasalarda, Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun gelecek dönem üretim politikalarina yönelik 3 Nisan'da gerçeklestirilecegi toplanti izlenecek.

OPEC+ ülkeleri Ekim 2022'deki grup toplantisinda, 2023'ün sonuna kadar günlük petrol üretimlerinde 2 milyon varil kesintiye gitme karar almisti.

Brent petrolde teknik olarak 71,45 ile 71,77 dolar araliginin direnç, 71,13 ile 70,81 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.