Bekin, Meclis'in milli anayasa konusunda inisiyatif almasi gerektigini söylediErtugrul Subasi

Bekin, Meclis'in milli anayasa konusunda inisiyatif almasi gerektigini söylediErtugrul Subasi

TBMM (AA) - Yeniden Refah Partisi Genel Baskan Yardimcisi ve Istanbul Milletvekili Dogan Bekin, TBMM'nin, kurucu vasfiyla yeni ve milli anayasa konusunda inisiyatif almasi gerektigine inandiklarini kaydetti.

Bekin, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, yeni anayasa degisikliginin, Millet Ittifaki'ni yeniden birlestirdigini belirterek, "Çünkü Millet Ittifaki bilesenlerinin, anayasa teklifi masaya gelmeden 'istemeyüz' anlayisiyla hareket edip ayni halka etrafinda birlestiklerini görmemiz mümkündür." degerlendirmesinde bulundu.

1982 Anayasasi'nin, demokratik bir anayasa olmaktan çok, egemen-vesayetçi anlayisin dayatmaci ve yönlendirici yaklasimlarla ortaya koydugu bürokratik bir anayasa oldugunu söyleyen Bekin, Anayasa'nin 21 kez degisiklige ugradigini, bunlara ragmen hala aksamalarin bulundugunu dile getirdi.

TBMM'nin kurucu vasfiyla yeni ve milli anayasa konusunda artik inisiyatif ortaya koymasi gerektigi inancini tasidiklarini vurgulayan Bekin, "Mevcut konjonktürde yasanan sorunlarin ve tikanikliklarin üstesinden gelebilecek ve toplumun tüm kesimlerine hitap edebilecek yeni bir anayasanin artik kuvveden fiile geçirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, yeni anayasa çalismasi için geçmiste oldugu gibi, 28. Dönem Meclis Uzlasma Komisyonu'nun bir an önce olusturularak çalismalara baslanmasi ve toplumu temsil eden kurum ve kuruluslarin görüsleri alinarak, Anayasa'nin, tüm kesimleri kapsayacak ölçekte toplumsal bir uzlasi metni olmasinin saglanmasi gerekmektedir." ifadesini kullandi.

Milletin ortak dünya görüsü ve deger ölçülerine dayanan milli anayasanin herkesin anayasasi olmasi gerektigini kaydeden Bekin, yeni anayasa konusunda olumsuz tavir koyan muhalefet partilerini de anlamanin mümkün olmadigini savundu.

Dogan Bekin, bir gazetecinin yerel seçimlerde partisinin nasil bir strateji izleyecegini sormasi üzerine, kendi logo ve amblemleriyle seçimlere katilabileceklerini, büyük sehirlerde ve kritik yerlerde ittifakin söz konusu olabilecegini bildirdi. Bekin, ancak bu konuda parti organlarinin durum degerlendirmesi yapacagini aktardi.