Bakan Karaismailoglu: "Yakin zamanda Ankara-Sivas YHT Hatti'ni vatandasimizin hizmetine sunuyoruz"Merve Özlem Çakir

Bakan Karaismailoglu: "Yakin zamanda Ankara-Sivas YHT Hatti'ni vatandasimizin hizmetine sunuyoruz"Merve Özlem Çakir

ANKARA (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, "Türkiye'nin mega projeleri" arasinda yer alan Ankara-Sivas Yüksek Hizli Tren (YHT) Hatti'ndaki çalismalarda sona yaklasildigini, hattin yakin zamanda vatandaslarin hizmetine sunulacagini bildirdi.

Karaismailoglu, yazili açiklamasinda, Türkiye'nin bir yandan deprem yaralarini sararken diger yandan devam eden projelerde çalismalarini sürdürdügünü belirterek, Ankara-Sivas Yüksek Hizli Tren Hatti'nin da bunlardan biri oldugunu ifade etti.

Ankara-Eskisehir hattinda baslayan yüksek hizli tren isletmeciligine Ankara-Sivas YHT Hatti'nin da ilave edilmesiyle baskent merkezli yüksek hizli demir yolu aginin önemli bir parçasinin daha tamamlanacagina dikkati çeken Karaismailoglu, "405 kilometrelik Ankara-Sivas YHT Hatti'miz ayni zamanda Edirne'den Kars'a uzanan dogu-bati hizli demir yolu koridorunun önemli bir parçasi olacak." bilgisini verdi.

250 kilometre/saat hiza uygun insa edilen YHT hattiyla Ankara ile Sivas arasindaki mesafenin 603 kilometreden 405 kilometreye düsecegini belirten Karaismailoglu, 12 saat olan seyahat süresinin 2 saate, Ankara-Yozgat kesiminin de 1 saate inecegini ifade etti.

- 1,4 milyon vatandasimiz YHT ile seyahat imkanina kavusacak

Karaismailoglu, bu projeyle Kirikkale, Yozgat ve Sivas'ta yasayan yaklasik 1,4 milyon vatandasin YHT ile seyahat imkanina kavusacagina dikkati çekerek sunlari kaydetti:

"Ankara-Sivas YHT Hatti'nin tamamlanmasiyla proje güzergahinda bulunan illerle birlikte Sivas'a komsu illerin de kara yolu arti YHT baglantili olarak YHT'ye ulasimlari saglanabilecek. Toplam 405 kilometre uzunluga sahip proje kapsaminda Elmadag, Kirikkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdagmadeni, Yildizeli, Sivas'ta olmak üzere toplam 8 istasyon insa ettik. Toplam 155 milyon metreküp kazi ve dolgunun yapildigi projede ilklerin de yasandigi önemli sanat yapilarini yaptik. Proje kapsaminda toplam uzunlugu 66 kilometre olan 49 tünel, toplam uzunlugu 27,2 kilometre olan 49 adet de viyadük insa ettik. Projenin en uzun tüneli 5 bin 125 metre ile Akdagmadeni bölgesinde yer aliyor. En uzun demir yolu viyadügünü ise 2 bin 220 metre ile Çerikli/Kirikkale'de yaptik. 90 metreyle Türkiye'nin en uzun açikliga sahip demir yolu viyadügü ve 88,6 metre yükseklikle Türkiye'nin en yüksek ayaga sahip demir yolu viyadügünü Elmadag'da insa ettik. Ayrica, bu viyadük dünyada MSS yöntemiyle (kalip arabasi) 90 metre açiklik geçirilerek en uzun açiklik geçilen demir yolu viyadügüdür."

- Hizli tren hattinda ilk defa yerli ray kullanildi

Karaismailoglu, hizli tren hattinda ilk defa yerli ray kullanildigina isaret ederek, 138 kilometre beton yolla tünellerde ilk balastsiz yol (beton yol) uygulamasinin da gerçeklestirildigini bildirdi. Proje kapsaminda Sivas'ta yerli ve milli buz önleme ve buz çözme tesisi yapildigini belirten Karaismailoglu, sunlari ifade etti:

"Ankara-Sivas YHT Hatti'nda çalismalarimizda sona yaklastik. Yakin zamanda Ankara-Sivas YHT Hatti'ni vatandaslarimizin hizmetine sunacagiz. Zor günlerden geçtigimiz bu dönemde çalismalarimizla ülkemize, ekonomimize destek olmaya devam edecegiz. Yaptigimiz her projeyle ülkemizi bir adim daha ileriye tasiyacagiz. Milletimizle el ele, omuz omuza ilerlemeyi sürdürecegiz."