Avustralya, Çin'e karsi Dünya Ticaret Örgütü nezdindeki sikayetini geri çekti Murat Karadag

Avustralya, Çin'e karsi Dünya Ticaret Örgütü nezdindeki sikayetini geri çekti Murat Karadag

CANBERRA (AA) - Avustralya, Çin'in arpa ithalatina yönelik yüksek gümrük tarifesini gözden geçirme taahhüdüne karsilik Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdindeki sikayetini geçici olarak geri çektigini duyurdu.

Avustralya Disisleri Bakani Penny Wong, yaptigi açiklamada, Isçi Partisi hükümetinin Çin ile "Avustralya arpasi konusundaki anlasmazligin giderilmesi için çözüm arayisi" konusunda anlasmaya vardigini söyledi.

Çin'in, gelecek birkaç ayda Avustralya tahilina yönelik gümrük tarifesini gözden geçirmeyi taahhüt ettigini belirten Wong, "Avustralya da bu süreçte, DTÖ nezdindeki sikayetini geçici olarak geri çekecektir." ifadesini kullandi.

Wong, gümrük tarifelerinin belirtilen sürede kaldirilmamasi durumunda sikayetin tekrar ele alinacagini vurgulayarak "Çin'in sorunu gözden geçirmek için teklif ettigi süre, DTÖ'deki davanin çözüm süresinden çok daha kisa." dedi.

Avustralya Tahil Üreticileri Baskani Barry Large, yaptigi açiklamada, hükümetin çözüm arayisi çabalarini ve arpa ticaretinin yeniden baslamasi umutlarini memnuniyetle karsiladiklarini söyledi.

- Avustralya-Çin iliskileri, Kovid-19 sebebiyle bozulmustu

Avustralya ile Çin arasindaki iliskiler, Canberra yönetiminin 2020'de, ilk vakalarin Çin'de görüldügü Kovid-19 salgininin kökenlerinin arastirilmasina yönelik bagimsiz sorusturma yürütülmesi için Dünya Saglik Örgütüne basvuruda bulunmasinin ardindan bozulmaya baslamisti.

Çin, öneriye tepki olarak Avustralya'dan et ithalatini durdurdu ve arpa ithalatinda yüzde 80 gümrük tarifesi uygulayacagini bildirdi.

Pekin'in ithal ürünlere getirdigi kisitlamalar da siyasi alandaki gerilimi ticaret boyutuna tasidi. Söz konusu adimlar, Pekin yönetiminin Avustralya'yi sorusturma girisimi nedeniyle cezalandirma çabasi olarak görülmüstü.

Avustralya, iç politikada yabanci etkisini önlemeye yönelik çikardigi yasa ile bazi Çin yatirimlarina karsi tedbirler aldi, Çinli telekomünikasyon sirketi Huawei'in 5G ag altyapisi kurmasini yasakladi. Buna karsilik Pekin yönetimi de Avustralya ile tüm rutin temaslarini askiya alirken, Avustralya'dan sigir eti, sarap, istakoz, arpa ve kereste ithalatina yeni kisitlamalar getirmisti.

Çin hükümeti, 2020'de Avustralya kömür ithalatina getirdigi kisitlamalari bu yilin basinda kaldirma yönünde adimlar atmisti.