Anadolu Isuzu'nun otonom elektrikli otobüsü, sürüs testlerini basariyla geçtiAbdulselam Durdak- Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tugrul Arikan:- "Anadolu Isuzu olarak sürekli gelisen elektrikli araç portföyümüzle birlikte biyogaz ve hidrojen yakitli araçlar gibi çevreci araçlarimizin yani sira otonom sürüs teknolojileri alanindaki çalismalarimizla da sektörümüze öncülük ediyoruz"

Anadolu Isuzu'nun otonom elektrikli otobüsü, sürüs testlerini basariyla geçtiAbdulselam Durdak- Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tugrul Arikan:- "Anadolu Isuzu olarak sürekli gelisen elektrikli araç portföyümüzle birlikte biyogaz ve hidrojen yakitli araçlar gibi çevreci araçlarimizin yani sira otonom sürüs teknolojileri alanindaki çalismalarimizla da sektörümüze öncülük ediyoruz"

ISTANBUL (AA) - Anadolu Isuzu'nun otonom elektrikli test otobüsü NovoCiti Volt, farkli trafik kosullarinda yol üzerindeki isaretlere ve trafik isiklarina uygun olarak, karsidan karsiya geçen yayalarla ya da hareket halinde veya durmakta olan araçlarla uyumlu, güvenli bir sürüs yetenegi sergiledi.

Anadolu Isuzu açiklamasina göre, marka, otomotiv endüstrisini etkileyen en yeni trend ve teknolojilere öncülük eder nitelikteki AR-GE çalismalarini emin adimlarla sürdürüyor. Otonom sürüs teknolojileri alanindaki çalismalarini sürdüren Anadolu Isuzu, ekosistemle is birligine verdigi önem dogrultusunda Leo Drive girisimi ile is birligi yapiyor. Sirket, Leo Drive ile yaptigi is birligi kapsaminda, 8 metrelik tam elektrikli otobüsü Novociti Volt'u bir sürücüsüz araç platformuna dönüstürdü.

Proje kapsaminda, birçok ileri teknolojili LiDAR kameralar, sensörler, özel islemci ve kontrolörler ve baglantili sürüs sistemleri ile donatilan NovoCiti Volt test araci yolculu ve yolcusuz birçok farkli senaryoda test edildi. Gebze Teknik Üniversitesi kampüsünde gerçeklestirilen test sürüslerinde elde edilen veriler gelistirilen otonom sürüs çözümünün en iyi hale getirilmesinde kullanildi. 3. seviye otonom araç olarak kabul edilen NovoCiti Volt otonom test araci, farkli trafik kosullarinda yol üzerindeki isaretlere ve trafik isiklarina uygun olarak, karsidan karsiya geçen yayalarla ya da hareket halinde veya durmakta olan araçlarla uyumlu, güvenli bir sürüs yetenegi sergiledi.

Söz konusu proje, herkes için otonom sürüs teknolojisi saglamayi hedefleyen ve bunun için açik kaynak tabanli çözümleri destekleyen kar amaci gütmeyen bir organizasyon olan Autoware Foundation isbirligi ile yürütülüyor.

2015 yilinda kurulan ve faaliyetlerini YTÜ Yildiz Teknopark bünyesinde sürdüren Leo Drive girisimi, kisa süre önce Japonya merkezli otonom araç teknoloji sirketi Tier IV'ten yatirim aldi.

Leo Drive’a yatirim yapan Japonya merkezli TIER IV sirketi de güvenli otonom sürüs sistemleri gelistirmek amaciyla açik kaynak olarak gelistirdigi dijital ikiz çözümü tabanli otonom sürüs simülatörünü (Scene Simulator for Autoware - AWSIM) bu projede etkin biçimde kullandi. Otonom sürüs ekosisteminin en büyük açik kaynak toplulugu tarafindan desteklenen Autoware.AI, 20'den fazla ülkede 100'den fazla sirket tarafindan kullaniliyor. Autoware, 2017 yilindan bu yana Japonya'da kamuya açik yollarda sürücüsüz araçlar için lisans almis durumda. Anadolu Isuzu ve Leo Drive’in basariyla uyguladigi Autoware tabanli otonom sürüs çözümünün test ve gelistirme asamalarindaki tüm yüksek tanimli haritalar, veri kümeleri, dijital ikiz simülasyon kayitlari ve sistem mimarileri açik kaynak olarak bu alandaki gelistiriciler ekosistemi ile paylasilacak.

Açiklamada konuya iliskin görüslerine yer verilen Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tugrul Arikan, sunlari kaydetti:

"Türkiye’nin ticari araç markasi Anadolu Isuzu olarak, otomotiv endüstrisini dönüstüren trendleri izlemekle kalmiyor, bu trendlerde aktif bir oyuncu olarak yer aliyoruz. Gücümüzü ticari araçlar alaninda 40 yili askin uzmanligimizdan, yenilikçi ve çevreci karakterimizden ve nitelikli AR-GE yetenegimizden aliyoruz. Anadolu Isuzu olarak sürekli gelisen elektrikli araç portföyümüzle birlikte biyogaz ve hidrojen yakitli araçlar gibi çevreci araçlarimizin yani sira otonom sürüs teknolojileri alanindaki çalismalarimizla da sektörümüze öncülük ediyoruz. Otonom 3. seviyede dünyanin en ileri açik kaynak teknolojilerini etkin biçimde kullanarak basariyla sürdürdügümüz bu proje bizim yenilikçi, sürdürülebilir, güvenli, konforlu araçlar üretmeye yönelik vizyonumuzun çok önemli bir bilesenini olusturuyor. Üretim altyapimizla, teknoloji ve uzmanligimizla hem yurt içinde hem de yurt disinda yer aldigimiz pazarlardaki müsterilerimizin ihtiyaçlarini karsilamaya haziriz."