Ampute milliler, unvanlarini korumakta kararlilarErkan Tiryaki- Ampute Futbol Milli Takimi'nin yeni teknik direktörü Ismail Temiz:"Dünya sampiyonu bir takimi yerinde tutmak kolay degil. Daha çok çalisip Avrupa ve dünya sampiyonu unvanlarimizi sürdürmek istiyoruz"- "Deprem bölgesinden ampute futbola gelecek olanlari da sporla sosyal hayata kazandirmak istiyoruz. Ampute futbola kazandirdigimiz insanlari elit sporcu seviyesine çikarmayi amaçliyorum."

Ampute milliler, unvanlarini korumakta kararlilarErkan Tiryaki- Ampute Futbol Milli Takimi'nin yeni teknik direktörü Ismail Temiz:"Dünya sampiyonu bir takimi yerinde tutmak kolay degil. Daha çok çalisip Avrupa ve dünya sampiyonu unvanlarimizi sürdürmek istiyoruz"- "Deprem bölgesinden ampute futbola gelecek olanlari da sporla sosyal hayata kazandirmak istiyoruz. Ampute futbola kazandirdigimiz insanlari elit sporcu seviyesine çikarmayi amaçliyorum."

ANKARA (AA) - ERKAN TIRYAKI - Ampute Futbol Milli Takimi'nin yeni teknik direktörü Ismail Temiz, Avrupa ve dünya sampiyonu olan ay yildizli ekibin bu unvanlarini korumak istediklerini söyledi.

Osman Çakmak'tan bosalan teknik direktörlük görevine getirilen Ismail Temiz, AA Spor Sohbetleri'nin konugu oldu.

Kulüp takimlari kariyerinde Sampiyonlar Ligi basta olmak üzere lig ve kupa sampiyonluklari yasayan Temiz, basarisini milli takima da tasimayi hedefledigini ifade etti.

Ismail Temiz, milli takima katki sunan herkese tesekkür ederek, "2003'te yola çiktik, 2022'de dünya sampiyonu olduk. En son noktayi önceki teknik direktörümüz Osman Çakmak hocamiz koydu. Misyonumuz agir. Dünya sampiyonu bir takimi yerinde tutmak kolay degil. Daha çok çalisip Avrupa ve dünya sampiyonu unvanlarimizi sürdürmek istiyoruz." diye konustu.

Polonya'da bu ay düzenlenecek Uluslar Ligi öncesi aday kadroyu açikladiklarini hatirlatan Temiz, "Uluslar Ligi'nde Avrupa'nin güçlü takimlariyla eslestik. Polonya'dan sampiyon dönmek istiyoruz. Bir haftalik kamp programimiz var. Insallah sampiyonluk getirecegiz." dedi.

- "Deprem bölgesinden ampute futbola gelecekleri sporla sosyal hayata kazandirmak istiyoruz"

Ismail Temiz, depremde ampute olan vatandaslari spora kazandirmak için yogun bir çaba harcayacaklarini dile getirdi.

Depremde 1 milyona yakin kisinin engelli oldugunu aktaran Temiz, "Asrin felaketini yasadik. Bizim görevimiz federasyon olarak bu insanlara ulasip hangi bransta olursa olsun onlari spora yönlendirmek. Deprem bölgesinden ampute futbola gelecek olanlari da sporla sosyal hayata kazandirmak istiyoruz. Ampute futbola kazandirdigimiz insanlari elit sporcu seviyesine çikarmayi amaçliyorum." diye konustu.

Türkiye'de 11 milyon vatandasin engelli oldugunu ancak lisansli engelli sporcu sayisinin az olduguna dikkati çeken Temiz, sunlari söyledi:

"Iran'la hemen hemen ayni nüfusa sahibiz. 250 bin lisansli sporcu sayilari var. Basarili bir federasyonumuz var ama sporcu sayimiz 3-5 binle sinirli. Türkiye'de 11 milyon insan engelli. Maalesef bedensel engelli lisansli sporcu sayimiz az. Bir spor kulübü ne kadar engelli insana ulasiyorsa o kadar basarilidir."

Ampute futbol liginin belli bir marka degerine ulastigini da anlatan Temiz, "Ligimiz belli bir marka degerine ulasti. Tabii ki profesyonel futbolla yarisacak durumumuz yok. Kulüp ve sporcu sayimiz az. Sponsor destegimiz neredeyse yok. Belediyeler ve bazi firmalar olmasa ampute futbolu zor duruma düser. Gelirlerin ve sporcu sayilarinin artmasi önemli. Biz örnek olarak TFF'yi aliyoruz. Ampute Futbol Süper Ligi de Spor Toto Süper Ligi örnek alir. Çogu talimatlarimizi oradan aliriz." degerlendirmesinde bulundu.

- Gazi oldu, ampute futbolun gelisimine katki sagladi

Ismail Temiz, gazi olduktan sonra ampute futbolun Türkiye'deki gelisimine büyük katki verdi. Temiz, Türkiye'nin ampute futbolla 2003'te tanistigini anlatarak sunlari kaydetti:

"Özel kuvvetlerde tim istihbarat uzmaniydim. Çiktigim bir görev sonucu mayina basarak sol diz altimdan itibaren ayagimi kaybettim. Rehabilitasyon sirasinda bize sporu önerdiler. Ampute futbol gözümüze çarpti. Türkiye'de pek taninmiyordu. 2003 yilinda bu brans Türkiye'de yoktu. Yola çiktik ve iki takim olusturuldu. Sonrasinda milli takimimiz oldu. Yeni bransta hemen basari olma ihtimali düsüktü. Sadece gazilerin degil, engelli vatandaslarin da bu spora katilmasi için çalismalar yapildi. Ilk Dünya Kupasi'nda sonuncu oldu. Ülkemizi böyle temsil ettigimiz için çok üzüldük. NATO'yla bir çalisma yaptik, egitim aldik. Çok sey katti bu egitim bize. Sonrasinda TSK tarafindan bize araç tahsis edildi, 14 il dolastik ve14 spor kulübü kurduk. Sonrasinda da 2009'da ligimiz basladi. Bugünlere kadar geldik."