ABD ve Kanada'da Cumhurbaskani Seçimi'nin ikinci turu için oy verme islemi sona erdiSerife Çetin

ABD ve Kanada'da Cumhurbaskani Seçimi'nin ikinci turu için oy verme islemi sona erdiSerife Çetin

NEW YORK (AA) - Türkiye'de 28 Mayis'ta gerçeklesecek Cumhurbaskani Seçimi'nin ikinci turu için ABD'de Los Angeles, Kanada'da da Vancouver Baskonsolosluklarinda sandiklarin kapanmasiyla Kuzey Amerika'da oy verme islemi sona erdi.

Cumhurbaskani Seçimi'nin ikinci turu için ABD'deki seçmenler 9 farkli temsilcilikte oy kullandi.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) resmi karari dogrultusunda yurt disi seçmen kaydi bulunan vatandaslar, ABD'de 20-24 Mayis'ta baskent Washington'daki büyükelçilik ile New York, Boston, Miami, Houston, Chicago ve Los Angeles'taki baskonsolosluklarda kurulan sandiklarda oy kullandi. Ayrica ilk tur seçimlerinde oldugu gibi, New York Baskonsolosluguna bagli Long Island ve South Jersey bölgelerinde açilan ilave sandiklarda vatandaslar 20-21 Mayis'ta oylarini kullandi.

- Türkevi'ne saldiri oy verme islemini etkilemedi

New York'taki Türkevi'ne pazar gecesi sabaha karsi düzenlenen saldiriya ragmen seçim süreci etkilenmedi ve vatandaslar oy verme islemine yogun katilimla devam etti.

- Kanada

Kanada'da da kayitli vatandaslar, baskent Ottawa’daki Türkiye Büyükelçiligi ile Toronto, Montreal ve Vancouver’daki Türkiye Baskonsolosluklarinda oylarini kullandi.

ABD'de 134 bin 246, Kanada'da ise 40 bin 418 kayitli seçmen bulunuyor. Oy verme islemi bu bölgelerdeki yerel saat 22.00'de sona erdi.

YSK'dan edinilen bilgiye göre, dün saat 20.00 itibariyla yurt disi temsilcilik ve gümrüklerde oy kullanan seçmen sayisi toplam 1 milyon 856 bin 968 olmustu. Mevcut haliyle oy sayisinin ilk turu geçtigi bildirilmisti.

- Yurt disi oylarin sayim ve döküm islemleri

ABD ve Kanada'dan mühürlü olarak Türkiye'ye getirilecek oy torbalarinin sayim ve dökümü, yurt içerisinde oy verme süresinin bittigi 28 Mayis saat 17.00'den sonra genel esaslara uygun sekilde, Yurt Disi Ilçe Seçim Kurulunun denetimi altinda, sandik kurullarina açtirilarak yaptirilacak.

Tutanak altina alinacak sonuçlar Ankara Il Seçim Kuruluna iletilecek.

- Ilk tur

Türkiye'de 14 Mayis'ta gerçeklestirilen Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için ABD ve Kanada'daki Türk vatandaslari, 29 Nisan-7 Mayis tarihlerinde 09.00-21.00 saatleri arasinda açik olan sandiklarda oy kullanmisti.

ABD’de bu yil ilk defa, New York Baskonsoloslugu görev bölgesinde, Türkevi binasi disinda Türklerin yogun yasadigi New Jersey ve Long Island'da ek seçim yerleri olusturulmustu. 29 Nisan ve 1 Mayis tarihlerinde söz konusu yerlerde açilan ilave sandik merkezleriyle, uzak bölgedeki vatandaslarin oy kullanimi kolaylastirilmisti.