ABD ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yeni HIV asisinin faz-1 denemelerine baslandiMurat Özgür Güvendik

ABD ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yeni HIV asisinin faz-1 denemelerine baslandiMurat Özgür Güvendik

JOHANNESBURG (AA) - ABD ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, Edinilmis Bagisiklik Yetersizligi Sendromu'na (AIDS) yol açan Insan Bagisiklik Yetmezligi Virüsü'ne (HIV) karsi önleyici yeni bir asinin faz-1 çalismalarina baslandigi bildirildi.

ABD Saglik ve Insani Hizmetler Bakanligi Ulusal Saglik Enstitüsünden (NIH) yapilan açiklamada, "VIR-1388" ismi verilen bu asinin güvenligini ve insanlarda HIV'e karsi bagisiklik kazandirma yetenegini degerlendirmek üzere faz-1 asilama sürecinin baslatildigi belirtildi.

Açiklamada, ABD'de 6 ve Güney Afrika'da 4 tesiste gerçeklestirilen faz-1 birinci doz asilamalarin, HIV tasiyicisi olmayan toplam 95 gönüllü üzerinde uygulanacagi ifade edildi.

Faz-1 asamasinin ilk sonuçlarinin 2024 sonlarinda alinacagi kaydedilen açiklamada, gönüllülerin ilk asilamanin ardindan 3 yil süreyle takip edilecegi bilgisi paylasildi.

Açiklamada, yeni asinin 2004'ten beri gelistirildigi ve NIH tarafindan finanse edildigi belirtildi.

Güney Afrika Cumhuriyeti, "dünyada HIV vakalarinin en çok görüldügü ülke" olma özelligi tasiyor.

Ulusal Bulasici Hastaliklar Enstitüsü (NICD) verilerine göre, ülkede 7,7 milyon civarinda HIV tasiyicisi bulunuyor.

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 2022 itibariyla dünya genelinde yaklasik 39 milyon kisi HIV tasiyor. Dünya genelinde her 5 HIV tasiyicisindan 1'i Güney Afrika'da yasiyor.