AB, Latin Amerika ile iliskileri güçlendirmek istiyorAta Ufuk Seker- AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, Brezilya, Arjantin, Sili ve Meksika'yi ziyaret edecek

AB, Latin Amerika ile iliskileri güçlendirmek istiyorAta Ufuk Seker- AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, Brezilya, Arjantin, Sili ve Meksika'yi ziyaret edecek

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, Latin Amerika ülkeleriyle siyasi ve ticari iliskileri gelistirmek üzere bölgeye bir dizi resmi ziyaret gerçeklestirecek.

Von der Leyen, bu hafta boyunca Brezilya, Arjantin, Sili ve Meksika'da liderler seviyesinde çesitli temaslarda bulunacak.

Ziyaret kapsaminda, Von der Leyen'in görüsmelerinde AB ile Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay'in üye oldugu Güney Ortak Pazari (MERCOSUR) ile ticaret anlasmasindaki son durumu ele almasi bekleniyor.

AB ile MERCOSUR, 2000 yilinda serbest ticaret anlasmasi müzakerelerine baslamisti.

Taraflar, 20 yili bulan müzakere sürecinin ardindan 2019'da uzlasi sagladiklarini açiklamisti.

Buna ragmen anlasma, imza ve onay süreci tamamlanmadigindan yürürlüge giremedi.

Söz konusu anlasma, AB ile MERCOSUR arasindaki mal ve ürün ticaretinde uygulanan gümrük vergilerinin büyük kisminin kaldirilmasini, AB ülkelerinin otomotiv, makine, kimya ve tibbi ürünlerine MERCOSUR tarafindan uygulanan gümrük vergi oranlarinin düsürülmesini içeriyor.

Anlasma kapsaminda AB ve MERCOSUR, çesitli tarim ürünlerinde yüksek gümrük vergi oranlarini azaltacak ve MERCOSUR ülkeleri AB'ye et, tavuk ve seker gibi ürünleri daha kolay satabilecekti.

Özellikle çevreciler anlasmaya karsi çikiyor ve bunun Avrupa Yesil Mutabakati hedeflerine uymadigini, iklim ve halka zarar verecegini iddia ediyor.

Von der Leyen'in, Meksika ziyaretinde ise AB ile Meksika arasindaki serbest ticaret anlasmasinin güncelleme sürecini ele almasi bekleniyor.

AB ve Meksika arasinda mevcut ticaret anlasmasi 2000'de yürürlüge girmisti.

AB Komisyonu, 2020'de Meksika'yla 4 yil yürütülen ticaret anlasmasi güncellenme müzakerelerinin tamamlandigini açiklamisti.

Anlasmayla, AB ile Meksika arasindaki tüm mal ve ürün ticareti gümrüksüz yapilacak.

AB ve Meksika sirketleri karsilikli olarak kamu ihalelerine erisim hakki kazanacak. Taraflar, Paris Iklim Anlasmasi'na uygun davranacak. Yatirimlarin korunmasi, sürdürülebilir kalkinma ve insan haklari ile ilgili maddeler anlasmada yer alacak.

Ancak bu anlasma güncellemesi halen yürürlüge giremedi.

Von der Leyen'in Latin Amerika ziyaretinin Sili kisminda ise kritik ham maddelerde is birligi konusunun ön plana çikmasi öngörülüyor.

AB, bu ürünlerde Çin'e olan bagimliligi azaltmak için Sili ile daha yakin çalismak istiyor.