"26. Uluslararasi Dogu Akdeniz Turizm Fuari" Istanbul'da basladiZeynep Rakipoglu,Filiz Kinik Öz,Aise Hümeyra Akgün- Istanbul Valisi Ali Yerlikaya:- "En kisa sürede dünyada en çok ziyaret edilen 5 sehirden biri olma hedefimiz var ve buna ulasacagiz"- IBB Baskani Ekrem Imamoglu:- "Istanbul'umuzun essiz degerlerini, dogru mecralarda, dogru biçimde anlatarak kentimizin marka degerini canli tutmaliyiz"

"26. Uluslararasi Dogu Akdeniz Turizm Fuari" Istanbul'da basladiZeynep Rakipoglu,Filiz Kinik Öz,Aise Hümeyra Akgün- Istanbul Valisi Ali Yerlikaya:- "En kisa sürede dünyada en çok ziyaret edilen 5 sehirden biri olma hedefimiz var ve buna ulasacagiz"- IBB Baskani Ekrem Imamoglu:- "Istanbul'umuzun essiz degerlerini, dogru mecralarda, dogru biçimde anlatarak kentimizin marka degerini canli tutmaliyiz"

ISTANBUL (AA) - ICA Events tarafindan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile Türkiye Turizm Yatirimcilari Dernegi (TTYD) isbirligiyle bu yil 26. kez düzenlenen Uluslararasi Dogu Akdeniz Turizm Fuari (EMITT) açildi.

Istanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki fuarin açilisinda konusan Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, kitalari birlestiren, nice kadim medeniyetlerin mirasini gururla tasiyan, 3 imparatorluga baskentlik yapan Istanbul'un medeniyetin bas taci oldugunu söyledi.

Yerlikaya, kentin sahip oldugu essiz mirasiyla gerçek bir dünya hazinesi oldugunu ifade ederek, söyle devam etti:

"Bu dünya hazinesi sehrin 2021 yilinda ziyaretçi sayisi 9 milyondu. Ondan bir önceki yil 2020'de 5 milyondu. Ama 2015 yili bizim için pik dönemdi, 15 milyondu. Kovid yakin yüzyillarda dünyanin tecrübe etmedigi çok büyük bir sinavdi. Ama o sinavi basariyla astik ve geçen yil tarihi bir rekor kirarak turist sayimiz, Istanbul için söylüyorum, 16 milyonu asti. Ülkemizi tercih eden turistlerin yüzde 36'si, yani her 3 turistten biri 'Istanbul' dedi, sehrimizi ziyaret etti."

Vali Yerlikaya, inanç turizminden sagliga, kongre ve fuar turizminden gastronomiye kadar genis bir yelpazeye sahip olan kentte arzuladiklari hedeflere ulasabilmenin mutlulugunu yasadiklarini dile getirdi.

Bu hedeflerden birinin Istanbul'un nüfusu kadar turist agirlamak olduguna dikkati çeken Yerlikaya, "Çok sükür bunu basardik. Insallah yine bir temennide bulunuyoruz. En kisa sürede dünyada en çok ziyaret edilen 5 sehirden biri olma hedefimiz var ve buna ulasacagiz." dedi.

- Yilin ilk 2 ayinda gelen turist sayisi 2,5 milyonu asti

"Bu yilin henüz ilk 2 ayinda sehrimize gelen turist sayisi 2,5 milyonu asti." diyen Yerlikaya, Cumhuriyetin 100. yilinda da yeni rekorlara kosacaklarina yürekten inandigini vurguladi.

Yerlikaya, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 90 milyon turist ve 100 milyar dolar hedef belirledigini kaydederek, "Türkiye'ye gelen misafirin üçte biri bize geliyorsa, bizim 7-8 aydan beri dillendirdigimiz Istanbul için 30 milyon rakami Allah'in izniyle ulasilmayacak hedefler degil." diye konustu.

Istanbul Havalimani'nin geçen yil 64 milyondan fazla yolcu agirlayip dünyanin en yogun 10 havalimani arasinda 7. sirada yer aldigini aktaran Yerlikaya, tasarimiyla sektörde fark yaratan Galataport Istanbul'un daha ilk senesinde " yilin limani" seçildigini bildirdi.

Vali Yerlikaya, EMITT'te bu yil hedefin 600'e yakin katilimciyi agirlamak ve is hacmini 500 milyon avroya tasimak olduguna isaret ederek, EMITT'in bu yil da dünya turizminin rotasini belirlemeye ve sektörün en önemli bulusma noktasi olmaya devam edecegine inandigini kaydetti.

- "Istanbul çok önemli bir turizm destinasyonu"

Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Baskani Ekrem Imamoglu da deprem felaketinin yasandigi sehirlerin ayaga kaldirilmasi için yogun bir seferberlik döneminin milletçe yasatilmasini gerektigini, bu sürece en önemli katma deger saglayacak sektörün turizm oldugunu söyledi.

Imamoglu, Istanbul'un dünyada esi benzeri olmayan derin bir kültürel mirasa sahip çok önemli bir turizm destinasyonu haline geldigini ifade etti.

Sehir için koyduklari net bir hedef oldugunu dile getiren Imamoglu, "Orta vadede Istanbul'u yabanci ziyaretçi sayisi bakimindan dünyanin ilk 3 sehri arasina tasimak. Tabii ki bununla yetinmemek, daha üst siralari hedefleyici altyapiyi da Istanbul'a saglamak." dedi.

Imamoglu, kültürel ve endüstriyel miraslari yeniden islevlendirip kent hayatina katma, eski eserleri restore etme, geçmisten bugüne ve bugünden yarina yeni ihtiyaçlari karsilayan biçimde hazirlama konusunda özenli davrandiklarini kaydetti.

Istanbul ölçeginde bir metropolün turizmdeki en önemli konularindan birinin de ulasim altyapisi olduguna dikkati çeken Imamoglu, ulasim sorunlarinin çözülmesi adina Tarihi Yarimada Ulasim Sisteminin Turizm Açisindan Degerlendirilmesi Raporu'nun tamamlandigini ve yakin zamanda hayata geçecegini bildirdi.

Önceki yillarda basariyla gerçeklestirdikleri uluslararasi toplanti ve kongreleri kente yeniden kazandirmak için sektör paydaslari ile isbirligi içerisinde çalistiklarini dile getiren Imamoglu, "17 milyona dogru giden turist sayisini Istanbul'umuzda 30 milyona çok yakin bir zaman diliminde hep birlikte çikaracagiz. Bu amaçla uluslararasi platformda kentimizin tanitimina katkida bulunmayi çok ama çok önemsiyoruz. Istanbul'umuzun essiz degerlerini, dogru mecralarda, dogru biçimde anlatarak kentimizin marka degerini canli tutmaliyiz." seklinde konustu.