"10. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali" yarin baslayacakHilal Ustuk- Tiyatro Frankfurt Genel Sanat Yönetmeni Kamil Kellecioglu:- "Sadece Frankfurt’tan degil Avrupa’nin diger sehirlerinden de akin akin festivali takip etmek için kamp kuran topluluklar oldugunu gözlemliyoruz. Hollanda, Belçika, Avusturya, Kopenhag’dan misafirlerimiz oluyor. Bir hafta boyunca konakliyor ve festivali takip ediyorlar"- "Zihni Göktay’in varligi yeter. O benim için çok ayri bir yerde duruyor. Tuluat ustalari kalmadi n

"10. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali" yarin baslayacakHilal Ustuk- Tiyatro Frankfurt Genel Sanat Yönetmeni Kamil Kellecioglu:- "Sadece Frankfurt’tan degil Avrupa’nin diger sehirlerinden de akin akin festivali takip etmek için kamp kuran topluluklar oldugunu gözlemliyoruz. Hollanda, Belçika, Avusturya, Kopenhag’dan misafirlerimiz oluyor. Bir hafta boyunca konakliyor ve festivali takip ediyorlar"- "Zihni Göktay’in varligi yeter. O benim için çok ayri bir yerde duruyor. Tuluat ustalari kalmadi n

ISTANBUL (AA) - Türk tiyatrosunun önemli isimlerini ve eserlerini konuk eden "10. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali" yarin baslayacak.

Kültür ve Turizm Bakanligi, Hessen Eyaleti Bilim ve Kültür Bakanligi, Frankfurt Belediyesi, Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB), Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklari Baskanliginin yani sira Türk Hava Yollarinin katkilariyla düzenlenen festivalde Devlet Tiyatrolari, IBB Sehir Tiyatrolari ve birçok özel tiyatro tarafindan sahneye konulmasi planlanan 25 oyun, seyirciyle bulusacak.

Tiyatro Frankfurt Genel Sanat Yönetmeni Kamil Kellecioglu, festivale iliskin AA muhabirine yaptigi açiklamada, kendilerini Frankfurt’un Türkçe konusan tiyatrosu olarak tanimladiklarini belirterek, "Frankfurt’ta Türk dilinde ve ayni zamanda Almanca üst yazi teknigi kullanarak Türkçe tiyatronun Avrupa’da yayginlasmasini, Türk tiyatrosunun geldigi noktalari, çagdas sanat anlayisimizi Avrupali Türklere, Avrupalilara ulastiriyoruz. Burada da zaten Almanca üst yazi teknigi kullanarak alt yazili film izler gibi üst yazili tiyatro izliyorsunuz. Alman seyircilerden, 'Türkçe ne kadar estetik bir dilmis, çok güzel oyunlar izledik.' diye yorumlar geliyor. Türk tiyatrosunu da bu arada Avrupalilar tanimis oluyor." dedi.

Frankfurt’ta Türkçe ve Almanca bilen her milletten insanin yasadiginin altini çizen Kellecioglu, sunlari kaydetti:

"Yunan kökenli ya da Afrikali, ABD'li arkadaslarimiz, dostlarimiz gelip oyunlarimizi izleme firsati buluyor. Tabii ki kendi vatandaslarimizin yogunlukta oldugu etkinlikler oluyor. Çünkü onlarin sevdigi sanatçilar, hasret kaldiklari Türk tiyatrosu, kendi kültürleri ve sanatlariyla bulusup heyecan yasiyorlar. Sadece Frankfurt’tan degil Avrupa’nin diger sehirlerinden de akin akin festivali takip etmek için kamp kuran topluluklar oldugunu gözlemliyoruz. Hollanda, Belçika, Avusturya, Kopenhag’dan misafirlerimiz oluyor. Bir hafta boyunca konakliyor ve festivali takip ediyorlar. Hakikaten Avrupa’nin tek Türk tiyatro festivali ve 10. yilimiza çok sükür ulastik."

- Haldun Dormen, Ayla Algan, Tamer Levent ve Aysenil Samlioglu festivalin onursal baskanlari

Kamil Kellecioglu, festivalin onursal baskanlari Haldun Dormen, Ayla Algan, Tamer Levent ve Aysenil Samlioglu'nun Türk tiyatrosunun duayenleri oldugunu söyleyerek, "Ben onlara kare as diyorum. Dördünün geldigi zaman da oldu ama biri gelmezse digeri, ikisi, üçü, saglik durumlarina göre geliyor. Allah saglikli uzun ömür versin hepsine, gelip buraya katiliyorlar. Bir defasinda Ayla abla sahnede, ‘Keske Muhsin Ertugrul yasasaydi ve Türk tiyatrosunun Avrupa’da geldigi noktayi görseydi.' demis ve tüm salonu duygulandirmis dakikalarca alkis almisti. Hiç unutmadigim anlardan birisidir." degerlendirmesinde bulundu.

Türk tiyatrosunun çok güzel, farkli ve ayricalikli özellikleri oldugunu dile getiren Kellecioglu, "Bunu Avrupa’ya tasidikça, Avrupalilar kesfettikçe Türkçenin özellikleri de farkli dünyalara dokunarak yayginlasiyor. Türkiye’den tiyatrocularimiz geldiginde, burada yasayan gençlerimiz, burada dogup büyüyen çocuklarimizla ilgili gözlemlerini de paylasiyor. Her geldiklerinde, 'Çocuklar size daha çok destek olmamiz, buralara daha çok gelmemiz, buralari bos birakmamamiz gerekiyor.' diyorlar." ifadelerini kullandi.

Kellecioglu en iyi oyunlari seçtiklerini sözlerine ekleyerek, "Devlet Tiyatrolarimiz, Istanbul Sehir Tiyatrolarimiz, onca insan, onca emek var festivalde. Yaklasik 7-8 ay sürüyor festivalin hazirligi. Arkamda 20-25 kisilik burada yasayan, burada dogup büyümüs gençlerimizden olusan çok naif, dinamik ve tiyatro sevdalisi arkadaslarimla bu yolculugu 10. yilina getirdik. Bu günleri gördük." diye konustu.

- "Zihni Göktay'in varligi yeter"

Festivale katilacak usta oyuncu Zihni Göktay'a da deginen Kellecioglu, söyle devam etti:

"Zihni Göktay’in varligi yeter. O benim için çok ayri bir yerde duruyor. Çünkü Zihni agabey ikinci festivalimize Cibali Karakolu oyunu ile gelmisti. Zihni Göktay bu yil sahneye yeni bir oyun koydu Istanbul Sehir Tiyatrolarinda, 'Gidis Dönüs Moskova' diye. Bu oyunda basrol oynuyor. Bir sonraki gün de Zihni agabey ile halk bulusmasi yapiyoruz. Bulusmanin adi da 'Zihnimdekiler'. Çok güzel ve keyifli bir bulusma olacak. Tuluat ustalari kalmadi nerdeyse. Zihni abi bizim için o kadar kiymetli ki. Bu festivalde olmasi bizi ayrica heyecanlandiriyor."

Festivalde, "Uçurtmanin Kuyrugu", "Gidis Dönüs Moskova", "Bir Gün Ayakkabimin Teki", "Güne Bakan Cam Kiriklari", "Nöro Oyun-Beyin Show" "Satonun Altinda", "Kelepçe Kullanma Kilavuzu", "Eyvah Nadir" ve "Tatavlada Son Dans" oyunlari sahnelenecek.

Oyunlarla iliskin detayli bilgiye "tiyatrofrankfurt.com" adresinden ulasilabilecek. Festival 4 Haziran'da sona erecek.